Kandidátský status pro Ukrajinu - začátek dlouhé cesty

Pondělí 4. 7. 2022,

Jednomyslné rozhodnutí Evropské rady k udělení kandidátského statusu pro vstup do EU Ukrajině a Moldávii je historickým okamžikem pro celou Evropu. Znamená to pozvání pro Ukrajinu a Moldávii do mírového svobodného a demokratického společenství. Pro miliony Ukrajinců je to ujištění o tom, že oběti tisíců padlých nejsou zbytečné. Dává to také jasný vzkaz Putinovi, v jehož očích není Ukrajina suverénní zemí, že za nezávislostí těchto zemí stojíme.

Výjimečná situace na Ukrajině znamená také výjimečný přístup ze strany EU

 

Pátý den invaze Ruska, 28. února, prezident Zelenskyj oficiálně podal žádost o členství Ukrajiny v EU s tím, že doufá ve speciální, zrychlený postup. Již 1. března jsme v Evropském parlamentu přijali usnesení, ve kterém jsme vyzvali orgány EU k udělení statusu kandidátské země Ukrajině. Komise následně předložila Zelenskyému  dotazník sloužící k přehledu o fungování jeho země. Přesně o měsíc později, na den Evropy, předkládá ukrajinský prezident vyplněný tisícistránkový dokument. Evropský parlament ve čtvrtek 23.6 přijal usnesení, ve kterém vyzývá hlavy států a předsedy vlád, aby Ukrajině a Moldavské republice neprodleně udělili status kandidátské země EU. Pro toto usnesení nás hlasovalo 529 poslanců, tj. téměř 76 %. Čtyřměsíční období nejistoty bylo završené rozhodnutím Evropské rady, která udělila kandidátský status Ukrajině a Moldavské republice. Datum 23. 6. se tak stává klíčovým momentem, kterým začíná další etapa sjednocování Evropy.  Za normálních okolností trvá proces jen pro udělení kandidátského statusu několik let, například Albánie požádala o členství v dubnu 2009, oficiálním kandidátem se stala v červnu 2014. Zrychlená procedura je další důkazem fungující sjednocené Evropy v čase války.

 

Je důležité vědět, co konkrétně udělení kandidátského statusu pro Ukrajinu znamená

 

V žádném případě se nejedná o zrychlené přijetí Ukrajiny do EU. Ukrajina musí splnit všechny nezbytné požadavky a kritéria pro svůj vstup. Kandidátský status znamená začátek dlouhé cesty a neznamená automatické zahájení přístupových jednání – to je předmětem dalšího rozhodnutí Evropské rady.  Po zahájení jednání musí kandidátská země začít naplňovat všechny požadavky obsažené v 35ti kapitolách tzv. acquis communautaire.  O každé kapitole se vyjednává zvlášť a zahrnují oblasti jako je volný pohyb zboží, osob a kapitálu; informační společnost a média; politika hospodářské soutěže; zemědělství; soudnictví a základní práva; spravedlnost, svoboda a bezpečnost nebo finanční a rozpočtová ustanovení.

 

Ukrajina má stále daleko do plného členství a většinu práce má před sebou

 

Přijetí do EU trvalo například posledním zemím, Rumunsku, Bulharsku a Chorvatsku více než 10 let. Svůj kandidátský status si vykoupila Ukrajina krví, členství v EU si však bude muset vydobýt řádnou prací na reformách, transpozicí a implementací evropské legislativy.

Věřím, že zrychlené udělení kandidátského statusu má velký smysl a dodá Ukrajině nezbytnou morální podporu a sílu v boji proti trvající ruské agresi.  


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign