Válka na Ukrajině se stále více stává válkou proti dětem

Čtvrtek 30. 6. 2022,

TISKOVÁ ZPRÁVA

Během války platí děti a mladiství vždy nejvyšší daň. To jak z hlediska obětí, tak vzhledem k dlouhodobým následkům na jejich psychické a mentální zdraví. A není tomu jinak v případě právě probíhající války na Ukrajině.

zdroj: UNICEF

zdroj: UNICEF

Podle nejnovějších údajů UNICEF je aktuálně více než 5,2 milionu dětí, které potřebují humanitární pomoc – 3 miliony dětí na Ukrajině a více než 2,2 milionu dětí v zemích, které je přijali jako uprchlíky. Existují případy tisíce odvlečených dětí, s rodiči ale i bez nich, kdy jsou násilím nuceny přejímat ruské občanství a mluvit rusky.

Od 24. února 2022 bylo při útocích zabito nejméně 262 dětí a 415 zraněno.

V rámci Skupiny pro práva dětí iniciovala Michaela Šojdrová setkání na vysoké úrovni, kterého se zúčastnili zástupci Evropského parlamentu, místopředsedkyně Komise Dubravka Šuica, představitelé ukrajinské vlády i neziskového sektoru, a otevřeli zásadní debatu, jaká je reálná situace dětí a mladistvých na Ukrajině, uprchlíků v členských zemích.

 „Nyní jsme svědky porušování lidských práv vůči dětem na Ukrajině. Děti jsou oběťmi mnoha forem zločinů, včetně sexuálního násilí. Dozvídáme se o unesených a násilně deportovaných ukrajinských dětech. Situace si vyžaduje okamžitou reakci ze strany mezinárodního společenství“, vysvětluje europoslankyně Šojdrová.

Neméně důležité je zaměřit se na děti, které uprchly, dostaly se do zemí Evropské unie, ale mají v sobě válečná traumata. Potřebuji zajistit dlouhodobější péči, která je ale nezbytná pro jejich budoucí život a začlenění do společnosti.

Musíme nabídnout pomoc kandidátské Ukrajině a poskytnout ukrajinským dětem podporu. „Je nezbytné, aby členské státy plně využívaly evropské záruky pro děti a zajistily, že se s ukrajinskými dětmi bude zacházet stejně jako s jejich národními vrstevníky. Nemůžeme dovolit, aby tyto děti promeškaly důležitá školní léta a musíme zajistit, aby byly plně integrovány do naší společnosti“ dodává Dragos Pislaru, předseda výboru EMPL a místopředseda meziskupiny pro práva dětí.

Cílem setkání tak bylo upozornit na bezpráví a násilí, které se děje ze strany Ruska na ukrajinských dětech a kterému nemůžeme přihlížet. Výstupem bude společný dopis a doporučení směrovaná na mezinárodní organizace UNHCR a UNICEF .“ uzavírá Michaela Šojdrová.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign