KDU-ČSL podpořila iniciativu na přijetí nedoprovázených uprchlických dětí

Úterý 26. 11. 2019, Tisková zpráva

Iniciativa Češi pomáhají, Amnesty International a Organizace pro pomoc uprchlíkům se rozhodly iniciovat a vytvořit platformu jednotlivců, politiků a organizací se společným zájmem prosadit pomoc dětem bez doprovodu, které uvízly v řeckých uprchlických táborech. Rozhodly se zaštítit část občanské společnosti, která usiluje o obnovení humanitárních závazků a solidarity vůči obětem války – hodnot, které vždy byly české společnosti a politice vlastní. Moc si vážím, že ji podpořil i předseda KDU-ČSL!  Statečně ❤

Tisková zpráva KDU-ČSL 

KDU-ČSL se nelíbí nečinnost ministra vnitra Jana Hamáčka v souvislosti s přijetím 40 nezletilých nedoprovázených dětí z uprchlických řeckých táborů. Lidovci proto navrhnou spolu s poslaneckými kluby ODS, Pirátů, ČSSD, STAN a TOP 09 zařazení samostatného bodu na čtvrteční jednání sněmovny, ve kterém budou žádat ministra vnitra Jana Hamáčka o informace k odpovědi na požadavek řeckého ministerstva vnitra.

Podle šéfa lidovců Marka Výborného není sporu, že je Česká republika připravená přijmout 40 nedoprovázených dětí, které momentálně žijí v tristních podmínkách v řeckých uprchlických táborech. „Rozhodně nepodceňujeme bezpečnostní riziko. Proto chceme, aby se Česká republika podílela na výběru dětí a aby zároveň zajistila to, že proběhnou bezpečnostní procedury, které s tím souvisí,“ řekl Výborný s tím, že je podle něj nedůstojné licitovat nad tím, jestli vzít děti, kterým jsou dva roky nebo deset let. „Dnes už jsou připraveny konkrétní rodiny, které by se o tyto děti na dočasnou dobu postaraly,“ dodal na tiskové konferenci Výborný.

Zmíněné poslanecké kluby navrhnou také usnesení, ve kterém Poslanecká sněmovna konstatuje:

1) Česká republika má dostatek zkušeností a kapacit pro přijetí nezletilých dětí bez doprovodu.
2) Česká republika má dostatek odborných kapacit, aby se vyloučila bezpečnostní rizika spojená s migrací
3) Česká republika má zkušenosti s úspěšnou integrací menších skupin
4) Je třeba reagovat na požadavek české společnosti po otevřené podpoře humanitárních tradic v oblasti pomoci obětem války (petice Zbytek lidskosti v nás a další)

V rámci druhého čtení návrhu zákona o rozpočtu na rok 2020 chystají lidovci předložit pozměňovací návrhy v celkové sumě zhruba 11,5 miliardy korun.Pozměňovací návrhy se týkají navýšení financí v sociálních službách, zemědělství, školství a zdravotnictví. „Navrhujeme navýšit finance na sociální služby na příští rok o 1,5 miliardy korun. Nechceme, aby se tady opakovala situace z letošního roku, kdy se hledaly peníze na jejich dofinancování,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

KDU-ČSL navrhuje navýšit o 4 miliardy korun rozpočet ministerstvu zemědělství. „Chceme, aby se kompenzovaly náklady vlastníkům lesa v důsledku kůrovcové kalamity,“ zdůraznil Bartošek. Další dva pozměňovací návrhy se pak týkají školství. „KDU-ČSL chce, aby došlo ke slibovanému navýšení platů učitelů a také zvýšení příspěvku za třídnictví,“ dodal Bartošek.


Dokumenty:

Tisková zpráva Češi Pomáhají, OPU a Amensty International


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign