KDU-ČSL vítá zákaz dvojí kvality potravin, lidovci o něj usilují dlouhodobě

Středa 11. 4. 2018,

Evropská komise dnes přijala balíček legislativních úprav “New Deal for Consumers“ (Nová dohoda pro spotřebitele). Změny mají reagovat na nespokojenost občanů některých členských států (včetně ČR) s různou kvalitou totožných potravin a výrobků. “Návrh Komise řeší požadavek KDU-ČSL a postihne klamavé jednání výrobců. Nový návrh konečně dává členským státům i jejich občanům nástroj proti těmto praktikám. Věřím, že Evropský parlament návrh směrnice podpoří a urychlí její projednání tak, abychom ji stihli schválit ještě do konce mandátu,” říká europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

KDU-ČSL tento návrh vítá - o zákaz dvojí kvality potravin usiluje dlouhodobě. “Není správné, aby bylo Česko popelnicí Evropy a naši občané byli bráni jako spotřebitelé druhé kategorie,” komentuje první místopředseda lidovců a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka.

Lidovci dlouhodobě usilují o zavedení opatření proti dvojí kvalitě potravin. Podle Michaely Šojdrové jsou opatření Komise výsledkem vytrvalého tlaku politiků v tzv. nových členských státech. “Zásadní roli sehrála iniciativa ministra zemědělství Mariana Jurečky, který požadoval řešení různé kvality stejných značek potravin na Radě ministrů zemědělství,” doplňuje Šojdrová.

Jádrem navržených opatření je úprava směrnice 2005/29/ES. Vzhledem k tomu, že se jedná o směrnici, bude nutné, aby členské státy toto opatření přenesly do svých zákonů. Komise ale záměrně zvolila velmi přesnou formulaci, která neumožňuje příliš velkou odchylku. Návrh teď bude muset projít legislativním procesem v Evropském parlamentu a v Radě.

“Jsem rád, že se naše úsilí podařilo. O nápravu jsem loni v červenci dopisem žádal předsedu komise a další členy. Nakonec, o problematice jsem jednal i s naší eurokomisařkou Věrou Jourovou, která dokázala dostat návrh na půdu Evropské komise,” uzavřel Jurečka.

Odkazy na další články na téma dvojí kvalita potravin v EU

https://www.sojdrova.cz/zpravy/2017/05/odstranme-rozdily-v-kvalite-potravin-napric-eu

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-interpelovali-komisi-kvuli-dvoji-kvalite-potravin

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/kousnete-si-a-porovnejte-zapad-s-vychodem-strasburk-poznal-rozdily-v-kvalite_1705220904_haf

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign