Klíčové události ze zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku (23.10. – 26.10. 2017)

Čtvrtek 26. 10. 2017,

Tisková zpráva poslanců Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Štrasburk/Praha

Šojdrová: Lepší pravidla pro ochranu zaměstnanců proti rakovině

Ve středu 25. října, Evropský parlament schválil novelizaci směrnice týkající se ochrany zaměstnanců před expozicí karcinogenům a mutagenům. Podle novely by mělo být do seznamu látek, u nichž jsou stanoveny limity pro vystavení, přidáno jedenáct dalších škodlivin.

 

„Podle statistik je v Evropě rakovina druhou nejčastější příčinou úmrtí. Je zřejmé, že dlouhodobé vystavování určitým látkám na pracovišti je rozhodně jedním z rizikových faktorů. Podle údajů Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci dojde ročně v Evropské unii až ke stotisícům úmrtí způsobených rakovinou nabytou při povolání. Zdravotní problémy a tyto ztráty jsou samozřejmě na lidských životech nenahraditelné, ale dají se vyčíslit také ekonomicky, údajně ztrátou čtyř až šesti procent hrubého domácího produktu,“ říká Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

„Předložený text zaručuje pracovníkům vysokou úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví, zároveň však nepůjde o nadměrnou zátěž pro malé a střední podnikatele. Jsem ráda, že se podařilo nalézt rozumný kompromis,“ dodává Šojdrová

 

Svoboda: Stop dvojímu střídání času

V rámci říjnového plenárního zasedání Evropského parlamentu spolupořádal Pavel Svoboda, europoslanec za KDU-ČSL/ELS a předseda právního výboru EP tiskovou konferenci na téma střídání času.

Cílem této tiskové konference, které se společně s Pavlem Svobodou účastnili i europoslanci z dalších zemí, kteří proti střídaní času dlouhodobě bojují, bylo opět upozornit na celoevropské platformě a napříč politickými frakcemi Evropského parlamentu na negativní dopad, které tyto změny času mají nejen na ekonomiku ale i na lidské zdraví. Například vážně rozbíjí vnitřní biorytmus, což může u citlivějších jedinců vyvolat únavu, ospalost a dezorientaci. Podle některých vědců tato změna dokonce zvyšují riziko rakoviny, obezity nebo deprese. Původní směrnice EU o "letním čase", která byla kdysi určena k úsporám energie, již podle nového výzkumu Evropského parlamentu dávno neplní svůj účel.

"Samozřejmě, že víme, že zrušení střídání času není v současné době nejnaléhavějším politickým problémem. Ale určitě by jeho zrušení ulehčilo každodenní život 520 milionu Evropanů. Jsem proto velmi rád, že jsme pro tuto věc získali širokou podporu z mnoha zemí a napříč všemi polickými frakcemi, díky které snad bude konečně nesmyslné střídání času jednou a provždy zrušeno."

Zdechovský: Elektronická identifikace osob na hranicích EU pomůže v boji s terorismem

Ve středu 25. října 2017 schválil Evropský parlament nový elektronický systém registrace cestujících přes hranice Schengenu. Razítkování pasů bude nahrazeno elektronickým záznamem do systému, a to od všech cestujících z třetích zemí, kteří plánují v EU pobývat méně než 3 měsíce. Tento automatický systém tak nejen urychlí kontroly na vnějších hranicích, ale především umožní identifikovat osoby podezřelé ze zapojení do teroristických aktivit. 

Díky zapsání dne a místa vstupu a následného výstupu ze Schengenského prostoru bude nyní mnohem snazší identifikovat osoby, které překročí povolenou dobu pobytu v Evropské unii. Systém pak na tyto osoby upozorní policii a příslušné úřady,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský, který pomáhal tato opatření prosadit už ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).

Přijetí tohoto opatření je dalším signálem, že EU opravdu nepodceňuje problematiku migrace a bezpečnosti. Systematicky se snažíme činit kroky k co nejefektivnějšímu potlačení teroristických hrozeb,“ vysvětluje postup Evropského parlamentu Zdechovský a připomíná, že už v únoru letošního roku byla přijata opatření pro výrazné zpřísnění kontrol na hranicích Schengenu, kdy jsou všichni cestující podrobeni prověření jak přes databázi Schengenského informačního systému (SiS), tak i databáze interpolu se ztracenými a odcizenými doklady.

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign