Soutěž - Evropský rok kulturního dědictví 2018 VI: Kroměřížské zahrady a zámek jsou součástí prestižního světového klubu

Úterý 7. 11. 2017,

V nadcházejícím roce budou v našem městě probíhat oslavy Evropského roku kulturního dědictví. Ty jsou spojeny především s připomínkou událostí zasedání říšského sněmu v roce 1848. Rok 2018 bude ovšem také ve znamení dvacátého výročí zápisu kroměřížského zámku a zahrad na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Připomeňme si v následujících řádcích tuto významnou událost.

Již v roce 1991 vznikl Klub UNESCO Kroměříž, který se významně zasloužil o zápis. Organizace UNESCO vždy pečlivě hodnotí oprávněnost hodnot, pro které členská země hodlá dotčenou památku zapsat. Kroměřížské památky splňují hned dvě ze šesti kritérií, která mají definovat památku UNESCO. Zejména Květná zahrada se stala předmětem zájmu odborníků. Soubor arcibiskupského zámku a zahrad reprezentuje výjimečně celistvý obraz barokního sídla olomouckého biskupství se zahradami založenými podle vrcholně barokních principů a ovlivňujícími tuto tvorbu ve střední Evropě.

Zasedání Výboru světového dědictví proběhlo koncem roku 1998 v japonském Kjótu. Mimo naše město bylo důležité i pro další tři desítky míst. Pro zajímavost uveďme, že na tomtéž zasedání byly zapsány i proslulé památky jako starověká Trója, železnice v rakouském Semmeringu, poutní cesty do Santiaga de Compostela nebo Velké náměstí v Bruselu. V současnosti seznam UNESCO zahrnuje 1073 položek, přičemž v České republice je to 12 památek.

Na pamět zápisu nechalo město spolu s tehdejším okresním úřadem umístit při vstupu do zámku a Květné zahrady pamětní desky. Ty ve čtyřech jazycích připomínají, že právě od roku 1998 se kroměřížské památky zapsaly do povědomí kulturních zájemců celého světa. V Kroměříži si můžeme všimnout několika dalších tabulek se znakem světového dědictví - čtverce uvnitř kruhu - které symbolizují spojení přírodního a kulturního dědictví.

Otázka:

Které památky byly v roce 1998 také zapsány do UNESCO?

a) Trója, Kutná Hora, Paříž

b) Trója, Semmering, Brusel

c) Trója, Řím, Stonehenge

 

Odpovědi prosím zasílejte do 24.11.2017 na email info@sojdrova.cz

Správná odpověď na otázku z minulého kola "V kterém roce byl Jan Rybka jmenován děkanem filozofické fakulty Karlovy univerzity?  "

 b)  v roce 1939

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign