Filmová cena LUX 2017

Úterý 14. 11. 2017, Michaela Šojdrová

Jednou za rok máme skvělou příležitost – stát se členy poroty prestižní filmové ceny LUX Prize, kterou každoročně uděluje Evropský parlament. Letos jsem hlasovala pro film Sámská krev, který probírá málo známou tématiku předsudků a rasismu vůči Sámům na severu Švédska.

Pro Sámy, původní obyvatelstvo severu Švédska, je jediná možnost vzdělání studium na internátní škole, kde se učí značkování sobů – původní a jediné řemeslo Sámů. Hlavní hrdinka, 14tiletá Ella-Marja odmítá studovat na této škole a je za to častována vulgárními rasistickými nadávkami ze strany „čistých” Švédů.  Poznamenaná předsudky utíká do Uppsaly, kde přes všudypřítomné útrapy začne studovat na univerzitě. Silný příběh má krásné filmové zpracování, výrazné herecké výkony – všechno, co k vítěznému filmu patří.

„Stále to existuje. Máme svá stáda a čelíme rasismu. Vidíme dopady předsudků na lidi.

S celými generacemi Sámů se zacházelo jako s méněhodnotnými osobami. Tato cena je i pro ně, “ řekla jedna z představitelek filmu při předávání hlavní ceny v plenárním sále ve Štrasburku.

Tvůrci i představitelky si kromě filmové ceny, zaslouží i uznání za statečnost, s jakou téma diskriminace a rasismu prezentují. Díky jim za to.

V České republice budeme mít příležitost vidět Sámskou krev  8. prosince v Brně v rámci LUX Films Days univerzitním kině Scala. Mám tu čest tam vítězný film představit. Těším se na Vás!

Více informací o filmech a filmové ceně LUX můžete najít zde.

 

 

 

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign