Šojdrová: Vyzývám k zákazu komunistických symbolů

Čtvrtek 16. 11. 2017,

Tisková zpráva Evropské strany lidové v Evropském parlamentu

Poslanci u příležitosti 100. výročí bolševického převratu v Rusku debatovali o odkazu této tragické dějinné události. Podle odhadů přišlo v důsledku nastolení vlády komunistické strany o život více než 90 milionů lidí. Ideologie třídního boje, nenávist a fyzická likvidace i domnělých nepřátel totalitního režimu a přesuny celých národů vedly ke zmaru mnoha generací. Již minulý týden proběhla v budově EP v Bruselu řada pamětních akcí, kde si poslanci připomněli miliony obětí, které zemřely v přímém důsledku komunistické ideologie. Na půdě EP se však konala i kontroverzní výstava, ktero u organizovali komunističtí poslanci (referovali jsme zde). Tento týden se pak poslanci k dějinnému odkazu vyjádřili v debatě na plénu.

Čeští poslanci EPP na plénu vyzvali k celoevropskému zákazu komunistických symbolů. „Evropští bolševici minulý týden uspořádali na půdě Evropského parlamentu výstavu oslavující sté výročí komunistického převratu. Panely této výstavy byly čistou adorací komunistických symbolů a komunistického násilí. A já se ptám: To jim není hanba oslavovat smrt devadesáti milionů lidí?“, řekl Jaromír Štětina (TOP 09), místopředseda podvýboru pro obranu a bezpečnost.

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) připomněla, že komunismus byl ve svých důsledcích stejně brutální jako nacismus. Komunismus nebyl poražen ve válce jako nacismus. Evropa se s komunismem nevypořádala tak jako s nacistickou ideologií, nekonal se žádný „norimberský tribunál“. „V této souvislosti je smutné a skandální, že se v Evropském parlamentu mohou konat takové oslavné akce říjnového bolševického puče, jako byla výstava portugalských komunistů minulý týden. Proto vyzývám, zakažme srp a kladivo a komunistické symboly brutality podobně jako hákové kříže,“ řekla Michaela Šojdrová.

„Komunisté se v řadě zemí bývalého sovětského bloku znovu derou k moci. Zneužívají demokracii, do vysokých pozic protlačují příslušníky bývalých nomenklatur a stávají se významným bezpečnostním rizikem pro EU. Čas celoevropského zákazu komunistických symbolů už nastal. Demokracii je třeba bránit,“ připomněl dnes Jaromír Štětina.

 

Původní tiskovou zprávu můžete najít zde. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign