Lepší ruský voják v azylu než na frontě. I to, že budou tisíce dezertérů, je revoluce.

Čtvrtek 22. 9. 2022,

Vyhlášení mobilizace je důkazem toho, že Putin prohrává – chce nasadit další síly a chce obětovat nesmyslně další tisíce životů ruských občanů. To, že se částečná mobilizace bude týkat „jen“ 300 tisíc rezervistů a specialistů, je důkazem toho, že mu jde o všechno, ale zároveň má problém s nasazením skutečně masivních akceschopných sil. Rusko má v záloze miliony vojáků (byť jejich praxe a zkušenosti jsou diskutabilní), ale nemůže je okamžitě využít – jednoduše na to nemá zdroje. Evropa musí jednoznačně pokračovat v podpoře Ukrajiny v boji proti ruské agresi. Chráníme tím sami sebe, naše hodnoty i naše životy.

Dlouhodobá ruská propaganda vůči svým vlastním občanům má za následek, že si většina z nich není vědoma krutostí a zločinů, které Putinův režim páchá. Vyhlášení mobilizace by mohlo být zlomovým bodem, který ruským občanům otevře oči. Těch 300 tisíc ruských mužů a mladých kluků, které Putin vysílá do války, jsou posláni na smrt pouze kvůli Putinově slávě a moci. A minimálně ti, kterých se mobilizace přímo týká, si to začínají uvědomovat. To je zřejmé z protestů i ze snahy uniknout mobilizaci, vyhnout se nasazení. Jak dlouho tohle budou Rusové ochotni ještě snášet? Jak dlouho se na tohle budou ochotny dívat ruské mámy? Neumím si to představit, ale stále věřím, že se jim otevřou oči a budou vidět ty tisíce nevinných obětí, nevinných žen, dětí i nemohoucích starých lidí, kteří zůstali pod troskami bombardovaných měst a přestanou se Putina bát. To je jediná cesta z této diktatury a válečné hrůzy.

Podle Evropské komise je na členských státech EU, jestli budou na svá území pouštět lidi přicházející z Ruska a unijní státy by „měly vždy zaručit vstup lidem žádajícím v EU o azyl a jejich žádosti pak individuálně posoudit“.

Osobně rozhodně nejsem pro to, aby se Rusům v útěku ze země aktivně pomáhalo, ale lepší je ruský voják v azylu než na frontě. I to, že budou tisíce dezertérů, je vlastně revoluce. Rodiny těchto mužů si uvědomí, proč jejich tátové prchají. Ruští občané musí pochopit, kdo je to Putin a kam až je dovedl. Oni sami se musí vzepřít a udělat si doma pořádek, obnovit svobodu a demokracii. Za první protesty byli zastupitelé uvězněni nebo penalizováni. Pokud se „probudí“ tisíce lidí, matky nebudou chtít posílat své syny na smrt, je velká šance, že diktatura v Rusku padne, je šance, že skončí válečná ruská agrese i celý Putinův režim.

Mobilizace se může proti diktátorovi velmi rychle obrátit. Vše se bude odvíjet zejména od toho, jestli jsou Rusové dost stateční na to, aby se Putinovi postavili. To jim může změnit život. A věřím, že v tomto ohledu podporu EU i členských států budou mít!


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign