Sedm měsíců od začátku války. Jak teď můžeme Ukrajině pomoci?

Úterý 27. 9. 2022,

Od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu je to už víc než sedm měsíců, konec války je přitom zatím stále v nedohlednu. Evropa se za tu dobu stihla proměnit v mnoha směrech. Všichni si uvědomujeme, že teď, více než kdy jindy, musíme být solidární. Pokud chceme uchránit naši svobodu a bezpečnost, nemáme jinou volbu než Ukrajině pomáhat všemi dostupnými prostředky. Pomoc potřebují jak lidé, kteří bojují přímo na Ukrajině, tak ti, kterým se povedlo z těchto krutých podmínek utéct. Vnímám jako svoji povinnost Ukrajinu podporovat i skrze ověřené organizace. Jako Česká republika můžeme být hrdí na to, jak intenzivně a efektivně se charitativní činnosti věnujeme. Každý si samozřejmě vybere svoji vlastní cestu, jak pomáhat, za sebe jsem vybrala níže uvedené organizace.

Materiální pomoc

Konkrétní potřeby materiální pomoci se často mění, ale ta nejzásadnější zůstává stejná – a tou je zdravotnický materiál. Ministerstvo zdravotnictví tuto pomoc aktivně koordinuje a prosí proto občany, aby tento materiál neskupovali a nesnažili se v tomto ohledu pomáhat „po své ose“. Pokud však máte doma přebytečná obinadla, obvazy nebo třeba termofolie, existují sbírky zdravotnického materiálu, kam je můžete zanést. Jednu takovou organizuje například Český červený kříž ve spolupráci s iniciativou Lékaři pomáhají Česku. Veškeré informace najdete na webu ČČK.

Probíhající materiální sbírky jsou pravidelně aktualizovány na stránce Stojíme za Ukrajinou. Díky tomu můžete pomáhat lokálně, stačí jen najít sbírku, která probíhá ve vašem okolí. Sama jsem takto podpořila Kongregaci milosrdných sester v Kroměříži a nakoupila jim potřebné věci pro maminky a děti, které sem utekly z Ukrajiny.

 

Finanční pomoc

Ubránit se agresorovi je neskutečně drahá záležitost – nejefektivnější podpora je proto bezpochyby podpora finanční. Ráda bych zmínila projekt Zbraně pro Ukrajinu, který napřímo spolupracuje s Velvyslanectvím Ukrajiny v ČR. Tato sbírka je určena všem, kteří chtějí finančně podpořit vyzbrojení Ukrajinské armády. Na webu sbírky navíc můžete vidět, co je zhruba možné za vámi zaslanou částku koupit. Díky přímé spolupráci s Ministerstvem obrany ČR se jedná o nejrychlejší cestu, jak se vybrané peníze promění v konkrétní pomoc a dorazí na místo určení. Tuto sbírku jsem sama podpořila a mám proto velkou radost, že se touto cestou poslalo na pomoc Ukrajině už skoro 208 miliónů korun!

Separátní sbírkou, kterou můžete na tomto webu podpořit, je sbírka na český tank Tomáš pro ukrajinskou armádu. Tank Tomáš (T-72 AVANGER) představuje českou komplexní modernizací sovětského tanku T-72 na úroveň srovnatelnou s tanky 3. generace. Tato modernizace spočívá ve zlepšení nočního vidění, zvýšení ochrany posádky a modernizace konunikačních prostředků. K dnešnímu dni se na český tank Tomáš vybralo něco přes 26,2 milionů korun!

 

Pomoc s ubytováním a další formy podpory

Podle Organizace spojených národů uteklo z Ukrajiny od začátku ruské invaze přes 13 milionů lidí, v České republice pak nalezlo azyl více než 433 tisíc z nich. Poptávka po ubytování zde proto stále je a můžeme předpokládat, že ještě nějakou dobu bude. Pokud máte k dispozici volný pokoj nebo byt, který jste ochotni nabídnout, registrovat se můžete například na platformě uprchlici-vitejte.cz. Registraci k pomoci s ubytováním nabízí i web pomahejukrajine.cz, kde se můžete přihlásit i k mnohým dalším formám pomoci jako například tlumočení a překlady, vzdělávání dětí a žáků, dobrovolnická pomoc a spousta dalšího.

Ráda bych poděkovala všem, kteří stále aktivně pomáhají. Vážím si všech občanů České republiky, kteří od počátku války projevují obrovskou solidaritu. I díky nim jsme dnes pro Evropu příkladem účinné pomoci a integrace uprchlíků. Toto naše úsilí zaznamenala i předsedkyně Evropské komise, Ursula Von Der Leyen a na plénu Evropského parlamentu prohlásila, že budeme „v době ruské invaze na Ukrajinu jen těžko hledat vhodnější zemi pro předsednictví EU, než je Česko.“

Díky všem za velkou pomoc. Bude jí ještě dlouho potřeba.  

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign