V poločase stíhá české předsednictví být o krok napřed, a to je dobře

Středa 5. 10. 2022,

Předsednictví České republiky v Radě EU bude navždy spojeno s dopady ruské agrese na Ukrajině, s válkou, s miliony prchajících žen a dětí, s ohrožením potravinové a energetické bezpečnosti. V těžké době se česká vláda opřela o odkaz Václava Havla a udělala dobře. Všichni pochopili, že motto „Evropa jako úkol“  přesně odpovídá dnešku. 

České předsednictví přišlo s realistickým plánem

Od zvládnutí uprchlické krize,  nezávislosti na ruských energetických zdrojích, posílení bezpečnostních kapacit až po odolnost evropské ekonomiky a demokratických institucích. A tak krok za krokem přeměňujeme tyto plány v realitu.

České předsednictví zaznamenalo jeden z prvních úspěchů 6. července, když premiér Fiala požádal o podporu taxonomie, která zařazuje jádro a zemní plyn mezi zelené investice podle návrhu  Komise.  Evropský parlament jeho apel vyslyšel a podpořil, byl to dobrý start.

Také další kroky se týkaly řešení energetické bezpečnosti. České předsednictví přispělo velkou měrou ke koordinovanému postupnému včasným svoláním jednání ministrů zodpovědných za energetiku. Vyslali tak jasný signál Komisi, že musí konat a připravit návrh evropského řešení, které pomůže členským státům přijímat efektivní opatření v boji proti zdražování energií.

Cílem všech opatření byla podporu občanů a firem

Dosažení rychlé dohody ministrů členských států na zdanění mimořádných zisků  energetických společnost, které budou zdrojem pro podporu domácností a firem ocenila také předsedkyně Komise Ursula von der Leyen, která na prvním říjnovém plenárním zasedání poděkovala českému předsednictví za vynikající výsledky v extrémně krátké době.

To je ten nejlepší dárek, který V. Havel ke svým 86. narozeninám 5. 10. 2022 dostal.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign