Měli by se ruští a běloruští sportovci účastnit LOH 2024?

Úterý 25. 7. 2023,

Olympiáda v Paříži se blíží, ruská agrese na Ukrajině bohužel stále pokračuje. Měli by se ruští a běloruští sportovci účastnit soutěží pod neutrální vlajkou? To byla klíčová otázka konference, kterou jsem pořádala na červencovém plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Hlavním hostem byl diplomat Michael Žantovský, který koordinuje expertní komisi Českého olympijského výboru.

Vztahy mezi politikou a sportem se vždy prolínaly a často křížily. Dopady sportovní diplomacie můžeme pozorovat od nepaměti. Jedním z výrazných příkladů je zákaz účasti Jihoafrické republice na olympijských hrách v letech 1964–1992 kvůli politice rasové segregace. Tehdy poprvé Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zakázal konkrétnímu státu účast na olympiádě. Zcela opačný příběh zažili čeští sportovci v roce 1984, kdy celý východní blok bojkotoval olympiádu v USA. Ačkoliv má být sport neutrální, olympiáda vždy byla prestižní záležitostí s návazností na vysokou politiku. Představitelé nedemokratických systémů Putin a Lukašenko jsou si toho dobře vědomi a úspěch svých sportovců dlouhodobě využívají jako nástroj vnitřní i vnější politické propagandy.

Do letní olympiády zbývá rok a Paříž se na ni poctivě chystá. O pár tisíc kilometrů dál Rusko stále okupuje Ukrajinu. Už od starověku je přitom olympiáda symbolem míru a férového soupeření. Sportovci podporující ruskou vojenskou agresi jsou s myšlenkou míru a fair play v přímém rozporu. Přístup MOV k účasti ruských a běloruských sportovců je pro mne velkým zklamáním. O to víc si vážím stanoviska Českého olympijského výboru (ČOV). Podle návrhu expertní komise ČOV by ruští i běloruští sportovci, kteří by chtěli na olympiádě startovat pod neutrální vlajkou, museli podepsat čestné prohlášení, kterým odsoudí jakoukoliv agresi proti kterémukoliv z členských států OSN. Tím by prakticky odsoudili i ruskou invazi na Ukrajinu. Tento návrh považuji za dobrý kompromis, který by mohl získat podporu většiny členů MOV.

Abych zvýšila mezinárodní povědomí o tomto návrhu ČOV, uspořádala jsem během červencového zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku konferenci právě na toto téma. Akce se zúčastnili  významní hosté: místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, koordinátor expertní komise ČOV Michael Žantovský, europoslanec a bývalý fotbalový reprezentant Tomasz Frankowski, europoslanec a paralympionik David Lega a hokejová legenda Dominik Hašek. Všichni máme společný cíl – aby pod neutrální vlajkou skutečně vystupovali jen ti sportovci, kteří ruskou agresi jasně odsoudí, a olympiáda tak nemohla být zneužita k propagandě.

Prezentace návrhu ČOV měla u poslanců Evropského parlamentu velký ohlas. „Naše minulost nás poučila, že smířlivost k agresorovi vede ke katastrofickým následkům. Nejde tu o politiku, ale o základní hodnoty naší civilizace. Jsem vděčný Michaele Šojdrové i dalším europoslancům z České republiky a dalších zemí, že to vidí podobně,“ uvedl Michael Žantovský.

Evropský parlament na MOV dlouhodobě apeluje, aby se k odsouzení ruské agrese postavil ve shodě s Olympijskou chartou. Nyní připravuji společný dopis poslanců Evropského parlamentu předsedovi MOV Thomasu Bachovi, aby přijal navrhované stanovisko Českého olympijského výboru. Mají-li mít ruští a běloruští sportovci možnost účastnit se soutěží, musí to být za přísně stanovených podmínek. Jinak by jejich účast jen podkopala olympijské hodnoty a byl by to výsměch všem ukrajinským obětem, včetně stovek mladých nadějných sportovců. Takovou nespravedlnost přece nemůžeme připustit.

Text byl původně publikován v Katolickém týdeníku.

:)


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign