Metaverza: nové příležitosti, ale i velká rizika

Úterý 18. 7. 2023,

Virtuální světy neboli „metaverza“ bezesporu patří mezi současné technologie s největším potenciálem. S tím ale přichází i řada výzev. Výbor pro kulturu a vzdělávání dnes přijal své stanovisko ke zprávě o Virtuálním světě – jeho příležitostech, rizicích a politických důsledcích pro jednotný trh. I když v jednom článku nelze obsáhnout všechny jeho aspekty, je na místě krátká reflexe ohledně jeho vlivu na kulturní a vzdělávací sektor, včetně určitých rizik.

Na začátek je třeba zdůraznit, že pro metaverza nemáme jednotnou definici. Výzkumná služba Evropského parlamentu (ERPS) ho definuje jako „pohlcující a stálý virtuální 3D svět, kde lidé komunikují prostřednictvím avataru a vykonávají širokou škálu činností.“ Lze na něj nahlížet jako na evoluci celosvětového internetu, tj. Web 3.0 a Web 4.0.

Virtuální světy lze využít téměř ve všech oblastech, jako je výroba, zdravotnictví, veřejný sektor, umění, zábava nebo online nakupování. Oblast vzdělávání přitom mnohdy není dostatečně zdůrazňována, i když právě zde mohou metaverza přinést zásadní změny.

Studentům by mohla metaverza umožnit více příležitostí k získávání zkušeností, učení a procvičování dovedností, které by v reálném světě nemohli zažít. Například prohlídka starověkého Říma nebo řízení letadla jsou zážitky, které by ve fyzické realitě byly jen těžko dosažitelné. Metaverza by tak mohla tyto příležitosti doplnit a obohatit životy studentů.

Metaverza také otevírají nové možnosti umělcům a spotřebitelům, kteří mohou objevovat, nabízet a nakupovat umění novými způsoby. Umožňuje navíc přiblížit umění novému publiku – zejména mladým lidem, kteří se díky digitálnímu prostředí mohou aktivně zapojit do výtvarného umění. Výbor pro kulturu a vzdělávání je také toho názoru, že nezaměnitelné tokeny mohou představovat nový zdroj příjmů pro kulturní ekosystém v EU.

Virtuální světy také přinášejí řadu výzev, zejména co se týče soutěžního práva, ochrany dat, kyberbezpečnosti a vystavení škodlivému obsahu. K rizikům kyberšikany a sexuálního obtěžování jsem se již dříve vyjadřovala. Metaverza ale také mohou být úrodnou půdou pro šíření dezinformací. Již nyní se můžeme setkat s řadou příkladů, kdy ve virtuální realitě vznikají platformy čistě za účelem propagace konspiračních teorií.

Virtuální světy nabízí spoustu možností. S každou novou technologií přichází také množství rizik. Na řadu aspektů bude platit EU legislativa, jako je DSA, DMA, GDPR, AI Act nebo Evropská strategie pro lepší internet pro děti (BIK+).

Pozornost však musíme směřovat také tam, kde jasné mantinely ještě nejsou nastaveny. Řeč je například o šíření dezinformací, sexuálním obtěžování nebo kyberšikaně. Zde bude ještě potřeba spousta práce. Velkou úlohu budou mít samotné velké platformy, od kterých se bude očekávat určitá míra seberegulace. Odrazujícím příkladem jsou kroky Elona Muska jako majitele Twitteru, který odstranil řadu protidezinformačních nástrojů a dokonce odstoupil z dobrovolného EU kodexu zásad boje proti dezinformacím. Nařízení DSA však Twitter dodržovat musí.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign