Spolupráce se slovenskými zemědělci může být výhodná pro obě strany

Pondělí 17. 7. 2023,

Slovensko je dodnes sousední zemí, ke které máme přirozeně nejblíž. Spolupráce s našimi slovenskými partnery je důležitá ve všech ohledech. Dnešní setkání s českým a slovenským ministrem zemědělství navíc proběhlo na velmi symbolickém místě – v Horní Lidči, jen pár kilometrů od slovenských hranic. Společně jsme navštívili Ekofarmu Lidečko, která se specializuje na produkci masa a mléka. Díky jejich přístupu k zemědělství přispívají k udržení dlouhodobé úrodnosti půdy a šetrnému hospodaření v krajině. Vytváří také nové pracovní příležitosti a pomáhají tak s udržením osídlení venkova. Všechny farmy, které přispívají ke zdravému zemědělství a pečují o krajinu, si zaslouží naši podporu. Na tom jsme se s oběma ministry zemědělství jasně shodli.

Návštěva Ekofarmy Lideč byla jedna velká radost. Farma funguje dobře, je ohleduplná k životnímu prostředí a snaží se zvířatům zajistit co nejlepší životní podmínky. S oběma ministry jsme se shodli, že právě k tomuto šetrnému přístupu je třeba motivovat všechny farmy a hospodářství. Slovenského ministra Bíreše jsem také informovala o tom, že mi v zemědělském výboru Evropského parlamentu slovenští poslanci značně chybí. Potřebujeme mít v této oblasti spojence. Spolupráce obou zemí může mít pozitivní dopady pro obě strany.

Kromě podpory zemědělství a přeshraniční spolupráce jsme s oběma ministry diskutovali i na téma drůbeže z Ukrajiny. Spotřeba drůbežího masa dlouhodobě stoupá v celé Evropě. Není divu – jedná se o levné a zdravé maso, které je navíc jednoduché na přípravu. Jen za poslední rok byla v České republice spotřeba drůbeže 255.914 tun, z toho 31,8 % z dovozu. Podíl masa dovezeného z Ukrajiny je velmi nízký, jen něco málo pod 1 %. Když ale v posledních dnech proběhla médii zpráva o zkaženém ukrajinském mase, mezi občany se zvedla vlna obav. Není se přitom čeho obávat – veškeré komodity dovezené do ČR jsou poctivě kontrolovány.

To, že Češi mají rádi maso, jasně vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Jeho spotřeba navíc neustále roste. Právě drůbeží maso je mezi českými spotřebiteli dlouhodobě nejoblíbenější. Loni se ho u nás vyprodukovalo 174.627 tun – 25.512 tun se vyvezlo mimo ČR, naopak 106.799 tun bylo dovezeno k nám. Import drůbežího masa se přitom mezi březnem a dubnem snížil o 10,4 %. Nejvíce drůbeže k nám putuje z Polska, zhruba 60 %.

Od liberalizace obchodu s Ukrajinou se do Evropské unie dostává levné ukrajinské drůbeží maso. Celkový dovoz drůbežího masa do EU v roce 2022 dosáhl 163.675 tun, což představuje 80% nárůst oproti předchozímu roku. Pokud se toto tempo růstu udrží, lze očekávat, že dovoz za celý rok 2023 přesáhne 250 000 tun. To je téměř třikrát více, než kolik činí kvóty pro ukrajinské drůbeží maso na rok 2021. Samotný dovoz není problém, ten však může nastat, pokud budou podceněny kontroly dovezených komodit.

Kontroly dovezených potravin živočišného původu, tj. i drůbežího masa, má u nás na starost Státní veterinární správa (SVS). Z Ukrajiny se do ČR dováží jen velmi malé množství masa – ani ne 1 % z celkového objemu dovozu. I přes to by mělo být právě toto maso pod přísným dohledem. Kromě běžných kontrol proto spustila SVS od 3. 4. 2023 speciální kontrolní akci, která se zaměřuje na kontrolu drůbežího masa a vajec původem z třetích zemí včetně Ukrajiny. Pravidelné kontroly provádí i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která se již několik měsíců zaměřuje právě na bezpečnost komodit původem z Ukrajiny.

Maso dovezené z Ukrajiny musí procházet stejně přísnou kontrolou jako výrobky dovezené z jiných členských států EU, ne-li přísnější. Není možné, aby se na našem trhu objevovaly výrobky, které nesplňují vysoké standardy kvality a bezpečnosti potravin, které jsou v rámci EU nastaveny.

Téma drůbeže z Ukrajiny už zvedlo i mnoho kolegů z Evropského parlamentu a apelují na Komisi, aby situaci s drůbeží z Ukrajiny řešili. S komisařem EU pro zemědělství Januszem Wojciechowským se setkali i představitelé AVEC (Asociace zpracovatelů drůbeže a obchodu s drůbežím masem), aby mu předložili návrh urychlených ochranných opatření. Ve vzduchu visí ještě jedna otázka – je uvolnění dovozových kvót a cel na drůbež opravdu ještě nutné? Pevně doufám, že i toto téma se na nadcházející Radě otevře.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign