Hašek a Žantovský přednesli v Evropském parlamentu požadavek ČOV k účasti ruských a běloruských sportovců na LOH’24

Úterý 11. 7. 2023,

Ruští a běloruští sportovci, kteří budou chtít startovat na Olympijských hrách v Paříži pod neutrální vlajkou, budou muset podepsat čestné prohlášení, kterým odsoudí agresi proti členským státům OSN. Tím prakticky odsoudí ruskou invazi na Ukrajině. Takové je stanovisko Českého olympijského výboru. Nezávislou expertní komisi ČOV, včetně požadavku pro ruské a běloruské sportovce, koordinuje diplomat Michael Žantovský. Ten s tímto prohlášením předstoupil dnes na jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Do centra evropské legislativy přijel na pozvání europoslankyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové. Záměrem iniciativy je přesvědčit další členy Mezinárodního olympijského výboru a současně zvýšit povědomí o uvedeném návrhu ČOV.

Podle Michaely Šojdrové se vztahy mezi politikou a sportem vždy prolínaly a často křížily. „V průběhu historie jsme byli svědky pozitivních i negativních dopadů sportovní diplomacie,“ říká česká politička. Podle ní je jedním z pozoruhodných příkladů 32letý zákaz účasti na olympijských hrách, který byl Jihoafrické republice uložen kvůli její politice apartheidu. V nedávné době jsme byli svědky politických důsledků spojených s rozhodnutím o pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2022 v Kataru. Tyto případy zdůrazňují, že velké mezinárodní sportovní organizace, jako jsou Olympijský výbor a FIFA, jsou ve skutečnosti politickými aktéry navzdory svým tvrzením o neutralitě.

„Při pochopení neodmyslitelného spojení mezi sportem a politikou si musíme položit otázku, zda je přijatelné být svědky toho, jak ruští a běloruští sportovci na olympijských hrách mávají 'neutrální' vlajkou. Osobně si těžko dovedu představit, že bych oslavovala a fandila ruským sportovcům, zatímco jejich vláda je zodpovědná za deportaci tisíců ukrajinských dětí do Ruska k adopci a převýchově,“ vysvětluje Michaela Šojdrová.

Podle ní by umožnění účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách pod takzvanou neutrální vlajkou sloužilo pouze jako prostředek pro šíření válečné propagandy z Kremlu. Tato akce by podkopala olympijské hodnoty a zastínila úspěchy ostatních sportovců. „Postoj Evropského parlamentu je jasný. V únoru 2022 jsme přijali usnesení, v němž odsuzujeme rozhodnutí MOV umožnit ruským a běloruským sportovcům startovat v kvalifikaci na olympijské hry v Paříži 2024 pod neutrální vlajkou,“ uvedla europoslankyně.

Michaela Žantovského čekala ve Štrasburku celá řada vystoupení a jednání s dalšími europoslanci ze všech zemí EU. Spolu s ním do Štrasburku dorazil i hokejový brankář a olympický vítěz Dominik Hašek se svým silným přesvědčením.

„Jejich účast upřímně vítám. Pevně věřím, že návrh ČOV připomene MOV, že olympiáda je událost, která má symbolizovat mír a naše civilizační hodnoty. Ti, kdo podporují agresora, proto nemohou být její součástí,“ upřesnila Šojdrová.

Do Letních olympijských her 2024 zbývá něco málo přes rok. Jen dva tisíce kilometrů od Paříže přitom stále probíhá ruská agrese na Ukrajině – největší konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Olympiáda je sportovní událost se zásadním symbolickým významem a už od dob starověku je spojována s mírem.

V souvislosti s uvedeným opatřením pro ruské a běloruské sportovce se dokonce objevily hlasy, že by prohlášení mělo jednoznačně odsuzovat přímo ruskou agresi na Ukrajině. Ani názor, že MOV by měl účast ruských i běloruských sportovců zakázat úplně, nebyl ojedinělý.

„Vnitřně s tímto postojem souhlasím, ale jako politička si uvědomuji, že je třeba nalézt podporu u všech členů MOV, a proto chápu návrh dnes prezentovaný v Evropském parlamentu, jako kompromis, který by mohl být přijatelným a dobrým řešením. Musíme se soustředit především na výsledek – a tím by mělo být, aby na olympijských hrách pod neutrální vlajkou skutečně vystupovali jen ti sportovci, kteří ruskou agresi jasně odsoudí, a aby Putin ani Lukašenko nemohli využívat olympiádu k propagandě. A právě k tomu stanovisko ČOV směřuje,“ uzavřela europoslankyně Michaela Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign