Nová pravidla ohledně NGTs představují zásadní zlom pro zemědělce i spotřebitele v celé EU

Středa 5. 7. 2023,

Evropská komise konečně představila návrh legislativy k využití nových genomických technik (NGTs) ve šlechtění rostlin. Tuto diskusi poctivě sleduji dlouhodobě, protože jsem byla tou, kdo tuto debatu v zemědělském výboru Evropského parlamentu před třemi lety otevřel. NGTs totiž mají významné přínosy nejen pro zemědělce, ale i pro koncové spotřebitele. Nová legislativa ohledně možností jejich užívání proto představuje zásadní zlom.

Po třech letech, co jsem téma nových genomických technik do Evropského parlamentu poprvé přinesla, dnes Komise konečně představila nový návrh legislativy k jejich využití. Jsem velkým zastáncem povolení technik editace genomu v zemědělství. Jejich využití v praxi znamená odolnější, kvalitnější i zdravější potraviny. Dlouhodobě jsem Komisi vyzývala, aby změnila legislativu a umožnila nové šlechtitelské postupy, zejména pak NGTs, které jsou ve srovnání s GMOs vědecky pokročilejší, bezpečnější a přesnější. Dnešní návrh proto považuji za svůj úspěch. Právě o něm, ale i o samotných přínosech NGTs budeme diskutovat na akci European Food Forum s názvem New Genomic Techniques EU Proposal: Legal Framework and Enforcement Challenges (Návrh EU o nových genomických technikách: Právní rámec a problémy při jeho prosazování), kterou spoluorganizuji. Mám velkou radost, že se podařilo tuto diskusi uspořádat právě v tento významný den.

Velmi se těším na výměnu názorů mezi všemi zúčastněnými stranami. Takové debaty jsou klíčové, protože návrh legislativy přichází s mnoha očekáváními. V prvé řadě ale očekávám to, že návrh zastaví tento spor, který byl zdrojem frustrace evropských výzkumníků i celého zemědělského odvětví.

Oceňuji, že Komise zavádí NGTs jako zastřešující termín pro některé technologie genového inženýrství, jejichž cílem je měnit DNA přesněji než „staré“ metody. Návrh Komise zároveň uznává, že některé NGTs jsou rovnocennou verzí tradičních metod šlechtění, jsou ale významně rychlejší. Díky NGTs bude navíc menší potřeba užívání pesticidů. 

Vítám také, že Komise u některých NGTs nevyžaduje předběžné posouzení rizik případ od případu a považuje oznámení příslušným vnitrostátním orgánům za dostatečné. Podporuji i to, že nebude existovat požadavek na povinné označování potravin, které NGTs plodiny obsahují. Označení osiva a zařazení do veřejného registru by mělo být dostačující – bude zde existovat ústřední rejstřík pro plodiny, které mohou být pěstovány v „NGT verzi“ i v té „klasické“ a ostatní vytvořené plodiny budou podléhat registraci podle aktuální legislativy platné pro GMOs. Určitě však očekávám další diskusi o tom, zda produkty NGT stigmatizovat zákazem jejich používání v ekologickém zemědělství.

Nová pravidla ohledně NGTs jsou nesmírně důležitá a považuji je za velmi slibná. Jsem ráda, že Komise konečně uznala význam NGTs pro naši produkci potravin v EU. Od dnešního dne až do legislativní dohody nás čeká ještě mnoho diskusí a práce. Tento důležitý proces budu i nadále aktivně podporovat. Protože vše, o čem dnes diskutujeme, je zásadním řešením pro úspěšnou budoucnost evropského zemědělství.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign