Účast ruských a běloruských sportovců na LOH’24? Jen pro ty, kteří odsoudí ruskou agresi na Ukrajině

Čtvrtek 29. 6. 2023,

Olympiáda v Paříži se blíží, ruská agrese na Ukrajině bohužel stále pokračuje. V diskusi o účasti ruských a běloruských sportovců ale možná přichází zásadní zlom. Český olympijský výbor přijal stanovisko, ve kterém navrhuje, aby ruští i běloruští sportovci, kteří by chtěli na OH v Paříži startovat pod neutrální vlajkou, museli podepsat čestné prohlášení, kterým odsoudí agresi proti členským státům OSN. Tím by prakticky odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu. Je to ale dostačující podmínka?

Do Letních olympijských her 2024 zbývá něco málo přes rok. Jen dva tisíce kilometrů od Paříže přitom stále probíhá ruská agrese na Ukrajině – největší konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Olympiáda je sportovní událost se zásadním symbolickým významem a už od dob starověku je spojována s mírem. Neumím si představit, že se celý svět bude dívat na ruské a běloruské sportovce, zatímco jejich vojáci střílí na civilisty. To bych považovala za selhání MOV i za selhání civilizace.

Přístup Mezinárodního olympijského výboru (MOV) k účasti ruských a běloruských sportovců na LOH 2024 v Paříži je pro mě zatím velkým zklamáním. O to víc si vážím návrhu expertní komise našeho Českého olympijského výboru.

Stanovisko, se kterým přišli navrhuje, že by účast sportovců pod neutrální vlajkou byla možná pouze za podmínky, že podepíšou čestné prohlášení o jednoznačném nesouhlasu s agresí proti jakémukoliv členskému státu OSN. Tím by prakticky odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu. Toto stanovisko plánuje ČOV předat přímo Mezinárodnímu olympijskému výboru.

Jak přesně zní prohlášení, co by tito sportovci měli podepsat?

„V souladu s cílem vytvořit mírovou společnost, obsaženém ve druhém základním principu olympismu Olympijské charty, prohlašuji, že se nepodílím na jakémkoli aktu agrese proti suverenitě a územní celistvosti členského státu OSN ze strany jiné země, ani ho nepodporuji, neomlouvám a neschvaluji.“

Jedná se o zásadní zlom v této otázce. V anketě, kterou jsem publikovala na svém Facebooku, vyjádřilo návrhu jasnou podporu 77 % hlasujících. Objevily se zde ohlasy, že by prohlášení mělo jednoznačně odsuzovat přímo ruskou agresi na Ukrajině. Ani názor, že MOV by měl účast ruských i běloruských sportovců zakázat úplně, nebyl ojedinělý.

Vnitřně s tímto postojem souhlasím, ale jako politička si uvědomuji, že je třeba nalézt podporu u všech členů MOV, a proto chápu návrh jako kompromis, který by mohl být přijatelným a dobrým řešením. Musíme se soustředit především na výsledek – a tím by mělo být, aby na olympijských hrách pod neutrální vlajkou skutečně vystupovali jen ti sportovci, kteří ruskou agresi jasně odsoudí, a aby Putin ani Lukašenko nemohli využívat olympiádu k propagandě. A právě k tomu stanovisko ČOV směřuje.

Proto abychom pomohli přesvědčit i další členy MOV a zvýšit povědomí o tomto řešení, jsem na červencové plenární zasedání Evropského parlamentu pozvala diplomata Michaela Žantovského, který koordinuje nezávislou expertní komisi ČOV. Čeká ho zde řada vystoupení a jednání s našimi partnery ze všech zemí EU. Spolu s ním do Štrasburku dorazí i Dominik Hašek se svým silným přesvědčením. Jeho účast upřímně vítám. Pevně věřím, že návrh ČOV připomene MOV, že olympiáda je událost, která má symbolizovat mír a naše civilizační hodnoty. Ti, kdo podporují agresora, proto nemohou být její součástí.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign