Michaela Šojdrová a Češi pomáhají apelují za přijetí nedoprovázených dětí z uprchlických zařízení v Řecku

Středa 12. 12. 2018,

Tisková zpráva, Štrasburk, Praha, 12. prosince 2018

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) v otevřeném dopise vyzývá premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka k uskutečnění nezbytných kroků, které povedou k dohodě s řeckou vládou k uskutečnění humanitárního přijetí nedoprovázených dětí z uprchlických táborů v Řecku. 

 

Uprchlický tábor Idomeni, 2016

Uprchlický tábor Idomeni, 2016

Dopis je společnou iniciativou Michaely Šojdrové a občanské iniciativy Češi pomáhají. K dopisu, jehož plné znění naleznete zde, se připojila řada osobností jako například biskup Václav Malý, herci Martha Issová a Jan Hrušínský či dokumentaristka Helena Třeštíková.

Cílem společné akce je upozornit na to, že část české společnosti nesouhlasí s paušálním odmítáním uprchlíků, vyvoláváním strachu a šířením desinformací o migraci a válečném konfliktu v Sýrii.

„Naším cílem bylo a zůstává prokázat solidaritu bezpečným způsobem a zlepšit pohled na Českou republiku. Přišla jsem s návrhem takového přístupu, který umožní České republice pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují – dětem.  Slovenskou vládu moje iniciativa již inspirovala k přijetí menší skupiny syrských dětí z uprchlických táborů v Řecku,“ vysvětluje Michaela Šojdrová.

Zakladatel iniciativy Češi pomáhají Jaroslav Miko k tomu dodává: “Je to apel na premiéra a ministra vnitra za naplnění slibu, za racionální přístup k řešení problematiky migrace, ke kterému se mohou přidat další lidé.“

Dopis upozorňuje na to, že je důležité pomáhat přímo na místě konfliktu, ale zároveň poukazuje na nelidské a traumatizující podmínky v řeckých uprchlických táborech a blížící se zimu.  

„Žádné země EU uprchlíky do Sýrie nevrací. Režim Bašára Asada je pod sankcemi, ke kterým se přidala i Česká republika. Spolupracovat se syrskou vládou může být ošidné,“ upozorňuje Šojdrová a dodává, že Řecko nemá kapacitu na to, aby se postaralo o všechny nezaopatřené uprchlické děti.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign