Vzpomínka na Jana Palacha

Úterý 15. 1. 2019, Michaela Šojdrová

 

Jednominutový projev Michaely Šojdrové v Evropském parlamentu, přednesený 14.1. 2019

Před 50 lety, 16. ledna 1969, se v Praze na Václavském náměstí zapálil student Jan Palach. O tři dny později zemřel na následky popálenin. Protestoval proti sovětské okupaci Československa proti cenzuře, proti ztrátě ideálů „pražského jara“.

Chtěl vyprovokovat lidi, aby bránili svobodu. Jeho živá pochodeň měla dva následovníky a víme, že jejich oběť nebyla zbytečná.   

Síla jeho protestu zasáhla duši Čechů a Slováků a po celou dobu normalizace probouzela naše svědomí. S hrdostí se pak k jeho odkazu náš národ vrátily před 30 lety při protirežimních demonstracích v rámci tzv. Palachova týdne.

 

Záznam projevu je k dispozici zde

Jan Palach by dnes byl šťasten, protože žijeme ve svobodě, ve společenství evropských národů. Jane Palachu, Tvoje oběť je pro nás i dnes povzbuzením a zavazuje nás. I dnes musíme znovu vystoupit proti šíření lží, nenávisti a zastrašování ve veřejném prostoru. Dnešní doba si nežádá tak drsnou formu protestu, ale odvahu vyžaduje rovněž. Jan Palach zůstává v našich srdcích a jeho oběť nás zavazuje, abychom nepolevili při obraně lidských práv u nás i v Evropě!

 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign