Otevřený dopis premiérovi a ministrovi vnitra

Středa 12. 12. 2018,

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) v otevřeném dopise vyzývá premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka k uskutečnění nezbytných kroků, které povedou k dohodě s řeckou vládou k realizaci humanitárního přijetí nedoprovázených dětí z uprchlických táborů v Řecku. Dopis je společnou iniciativou Michaely Šojdrové a občanské iniciativy Češi pomáhají.

Michaela Šojdrová a Jaroslav Miko na setkání s "Wintonovými dětmi" Ruth Hálovou a Milenou Grenfell Baines. Praha, září, 2018

Michaela Šojdrová a Jaroslav Miko na setkání s "Wintonovými dětmi" Ruth Hálovou a Milenou Grenfell Baines. Praha, září, 2018

Ing. Andrej Babiš

Předseda Vlády ČR

 

Jan Hamáček

1. místopředseda Vlády ČR

Ministr vnitra ČR

V Praze a ve Štrasburku, dne 12. prosince 2018

 

Vážený pane premiére,

Vážený pane první místopředsedo vlády,

 

 

            před nějakým časem byla v naší zemi vyvolána naděje, že budeme solidární a pomůžeme dětským obětem války.

Sdílíme s Vámi základní tezi, že pomáhat je třeba zejména na místě. Vítáme iniciativu premiéra postavit domov a pomoci osiřelým dětem v Sýrii. Nicméně v řeckých uprchlických táborech žijí v nedůstojných životních podmínkách tisíce uprchlíků. Víme, že jsou to z velké části ti, kdo uprchli před válkou ze Sýrie. Mezi nimi jsou nejzranitelnější skupinou děti a matky s dětmi. Většina syrských dětí bez doprovodu trpí v nelidských podmínkách bez možnosti se vrátit do své zničené země. V Sýrii vládne brutální režim, který je pod sankcemi EU. Žádný stát EU uprchlíky zpět do Sýrie nevrací, natož děti.

Z dostupných informací a údajů řeckých orgánů je zjevné, že Řecko nemá pro 2 671 nedoprovázených dětí vhodné zázemí, takže jsou v táborech, v dočasném přístřeší, nebo na ulici. V Řecku je minimálně 37 syrských dětí bez rodičů a mladších 13 let.  Mezinárodní organizace, včetně Lékařů bez hranic vyzývají ostatní státy, aby se dětí ujaly. Podle našich zpráv i Slovensko finalizuje přijetí 10 syrských dětí.

Česká republika by se měla připojit a pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují, jsou nejohroženější a nejpotřebnější. V České republice je několik desítek rodin připraveno se dětí ujmout a pečovat o ně. Tito lidé mají nejen možnost pomoci, ale cítí to i jako svou lidskou povinnost.

            Proto Vás vyzýváme k projevení lidské solidarity, která je vlastní naší křesťanské a západní civilizaci. Vyzýváme Vás k uskutečnění nezbytných kroků, které povedou k dohodě s řeckou vládou a humanitárnímu přijetí první menší skupiny uprchlických dětí, popř. rodin s dětmi, z uprchlických táborů v Řecku. Jedině Vláda ČR může tento projekt uskutečnit. My jí chceme pomoci, ale nemůžeme za ni, ani za Vás, rozhodnout.  

 

Děkujeme, že naplníte naši výzvu.

                                        

Ať vám k Vašim rozhodnutím pomůže adventní zastavení a poselství Vánoc.

 

Michaela Šojdrová, europoslankyně

Jaroslav Miko, zakladatel iniciativy „Češi pomáhají“

 

 

 

 

 

K otevřenému dopisu se připojili (v abecedním pořadí):

 

Anna Geislerová, herečka

Tomáš Halík, filosof a teolog

Václav Hampl, senátor

Jan Hrušínský, herec a ředitel divadla

Martha Issová, herečka

Michael Kocáb, politik, hudebník

Václav Malý, biskup 

Luděk Niedermayer, europoslanec

Petr Pöthe, dětský psychiatr a psychoterapeut

Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům

Tomáš Sedláček, ekonom

Jan Sokol, filosof, vysokoškolský pedagog

Jáchym Topol, spisovatel

Helena Třeštíková, dokumentaristka

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign