Michaela Šojdrová připomněla smrt Hartmuta Tautze

Čtvrtek 28. 5. 2015,

Na plénu Evropského parlamentu v Bruselu zazněla ve středu 27. května slova připomínající čin, který se odehrál v roce 1986 na drátech železné opony. Tato připomínka nebyla náhodná.

Hartmut Tautzzdroj: ustrcr.cz

Hartmut Tautz
zdroj: ustrcr.cz

"Původním tématem mé řeči měli být uprchlíci. Chtěla jsem zopakovat svůj postoj a vyjádřit nesouhlas s povinnými kvótami pro rozmístění žadatelů o azyl, protože diktovaná solidarita není skutečnou a upřímnou solidaritou.

Události dnešního dne mne však připomněli upřít pozornost na jednoho konkrétního uprchlíka. Jeho jméno je Hartmut Tautz, 18 let. V srpnu 1986 byl tento občan tehdejšího Východního Německa potrhán vojenskými psy na Československo-rakouské hranici při pokusu o útěk do svobodného světa. Jeho život bylo možné zachránit, příslušníci komunistické pohraniční stráže však neudělali nic a tento mladý uprchlík zemřel na šok a ztrátu krve.

Dnes byla na esplanádě před parlamentem odhalena instalace připomínající tuto hrůznou událost. Někteří poslanci z řad levice však žádají její odstranění. Záminkou je vizualizace krve. Je to směšné, neboť všechny totalitní režimy jsou na prolévání krve založené. S kolegy bojujeme a doufáme, že zde socha vydrží až do 2. června, kdy má být odvezena do české Národní galerie.

V dnešní evropské diskusi o uprchlících je pro mne umělecké dílo stojící před naší budovou určitým mementem!"


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign