Ohlédnutí za sjezdem KDU-ČSL

Středa 27. 5. 2015,

Kdo byl na sjezdu ve Zlíně, musel na vlastní oči vidět, že KDU-ČSL omládla nejen fyzicky, ale i mentálně. Jako přímá účastnice jsem přirozeně ovlivněna atmosférou sjezdového dění, nicméně jako zkušená politička mohu střízlivě srovnávat s řadou sjezdů minulých.

V sálech i kuloárech bylo možné potkat desítky mladých dobrovolníků, mladší generace byla ale daleko více zastoupena i mezi samotnými delegáty. Výmluvný je pak průměrný věk zvolených členů předsednictva, který činí 43 let. Tak nevypadá neživotaschopná strana.

V roce 2010 jsme se nevzdali, a proto jsme dnes tady. Dokonce jsme silnější a chceme dál růst. Podmínkou růstu je však práce. Za posledních pět let jsem sama zažila velký pád, ale i velký vzestup právě díky tvrdé práci. Dnes jsem hrdá na to, že jsem poslankyní KDU-ČSL v Evropském parlamentu.

KDU-ČSL za posledních několik let nastartovala skutečnou obnovu, která pokračuje. Křesťanskodemokratické hodnoty, které jsou prověřené časem, nabývají na atraktivitě mezi mladými. Svědčí to mimo jiné o jejich aktuálnosti a trvalé platnosti. Veřejnost se na KDU-ČSL začíná dívat jako na stranu hodnotově orientovanou, tradiční, která se ale snaží hledat řešení v mnoha segmentech od venkova až po digitální ekonomiku a zabývá se i tématy dotýkajícími se dnešních třicátníků zakládajících rodiny. Naše strana má tedy velkou odpovědnost.

Ve středoevropském prostoru se historicky nikdy příliš nedařilo vysloveně liberálním stranám. Projekt ODS v 90. letech byl tedy spíše produktem své doby, reakcí na dlouhodobě utažené šrouby komunistické totality.  Západní Evropa a její budování zejména po druhé světové válce je spojeno s křesťanskou demokracií. Nesocialistickou silou, které je ale blízká solidarita s potřebnými. Posilování této "vlídné pravice" vidím jako určitý návrat do politické Evropy.

Je vidět, že většinová společnost své vhodné reprezentanty stále hledá a zkouší různá nová sdružení a projekty. Řada z nich však již poznává, že projekt křesťanské demokracie je dlouhodobý, nepopulistický a realistický.

KDU-ČSL má velikou šanci a začíná být v kurzu. To s sebou však nese i pokušení, kterým bychom neměli podlehnout. Věřím, že tuto šanci nepromarníme!

Jsem přesvědčená, že KDU-ČSL má potenciál pro svůj růst. Vím co to je měnit myšlenky v realitu. Musíte mít vizi, představu toho, kam chcete dojít, musíte mít dobré spolupracovníky. A pak už zbývá jen každodenní, náročná, ale smysluplná práce. V EU je dnes populární heslo „Growth and Jobs“. Zatímco oni se to teprve učí, my už dávno víme, že bez práce neporosteme!

Michaela Šojdrová

(Usnesení sjezdu nelaznete zde či zde)


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign