Na cestě k integrovanému přístupu k evropskému kulturnímu dědictví

Úterý 16. 6. 2015,

Dnes jsme na Výboru pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu schválili zprávu o integrovaném přístupu k evropskému kulturnímu dědictví, kterou jsem měla za klub Evropské lidové strany na starosti. Za technicistním názvem se skrývá nad poměry instituce EU celkem čtivý text o podpoře hmotného i nehmotného kulturního dědictví v EU, včetně otázky adekvátních financí.

zdroj: pamatky-unesco.cz

zdroj: pamatky-unesco.cz

Zpráva ukazuje, jak obrovský potenciál mají památky a živá kulturní místa pro ekonomiku a tvorbu pracovních míst, a to nejen z hlediska cestovního ruchu. Pro Českou republiku to platí dvojnásob. Pavel Tigrid kdysi řekl, že „památky jsou naše moře“, za kterým k nám jezdí lidé z celého světa. Musíme k nim takto přistupovat. A EU by nám v tom mohla výrazně pomoci, např. s digitalizací a jejich prezentací.

Do textu se mi podařilo prosadit celkem dvacet pět pozměňovacích návrhů a zlepšení. Mezi nimi například zahrnutí aspektu mobility manažerů kulturních památek, tedy takový „Erasmus pro kastelány“. Přála bych si, aby mohl například ředitel krajské galerie sbírat zkušenosti v Louvru a správce Mont-Saint-Michel by zase mohl například sekundovat kastelánovi Karlštejna.

Ve zmíněné zprávě jsme se shodli též na potřebě mezikulturního a mezináboženského dialogu, který do oblasti výboru CULT rovněž spadá. Kultura je velmi širokým pojmem a zahrnuje do sebe i modely vzájemného lidského soužití a interakce. Vlastní kultura také určuje schopnost vzájemného dialogu a obohacování se napříč civilizačními rozdíly. V dnešní i budoucí Evropě se bez takového přístupu a mezikulturního dialogu patrně jen těžko obejdeme, bez ohledu na aktuální bezpečnostní situaci a způsobu jejího řešení.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign