Z červnového jednání EP ve Štrasburku

Pátek 12. 6. 2015,

Klíčovým bodem červnového jednání Evropského parlamentu bylo usnesení k současnému vztahu EU a Ruska, které bylo přijato velmi výraznou většinou. Do textu se podařilo začlenit i zmínku připomínající překrucování dějinných událostí 20. století ruskými médii.

zdroj: fr.wikipedia.org

zdroj: fr.wikipedia.org

Přijatá rezoluce zdůrazňuje, že v důsledku ruských akcí na Krymu a na východní Ukrajině již není možné jednat s Ruskem jako se „strategickým partnerem“ a ani nemůže být za takového partnera považován. Každé strategické partnerství totiž musí být vybudováno na vzájemné důvěře a dodržování mezinárodního práva, na základě demokracie, suverenity států a svobody každého státu zvolit si vlastní ústavní pořádek a rozhodovat o směřování své zahraniční politiky. Konstruktivní a předvídatelné vztahy mezi EU a Ruskem jsou dle EP jistě žádoucí a měly by být oboustranným zájmem. Plnou spolupráci lze však obnovit až v případě, že Rusko bude ctít územní celistvost a suverenitu Ukrajiny včetně Krymu, bude naplňovat všechna ustanovení Minských dohod a ukončí destabilizující vojenské a bezpečnostní aktivity na hranicích členských států EU. Usnesení obsahuje výzvu Komisi, aby předložila návrh právního předpisu zakazujícího financování politických stran v EU politickými nebo hospodářskými subjekty mimo EU.

Parlament v červnu rovněž podpořil usnesení ke zprávě Evropské komise o pokroku Turecka za rok 2014.

Původně plánované hlasování o doporučení Komisi pro vyjednávání dohody TTIP bylo kvůli rozkolu v řadách socialistů odloženo.

Parlament se též zabýval tématem strategie EU pro rovnost žen a mužů pro období po roce 2015. Poslanecký klub Evropské lidové strany připravil alternativní text zprávy, který byl oproštěn od ideologického pohledu a akcentoval hlavně praktické kroky. Zatímco zpráva z dílny socialistky Noichl začíná obecnými doporučeními k vymýcení genderové diskriminace, zpráva klubu ELS naopak akcentuje vzdělání, odbornou přípravu a přístup na trh práce. Lidovecký text vychází z předpokladu, že ženy a muži by měli mít stejnou možnost se svobodně rozhodnout, do jaké míry se chtějí věnovat svému povolání a jak chtějí sloučit práci a rodinný život, a zároveň kritizuje stereotypy ve vnímání žen a mužů. Zabývá se i konkrétními opatřeními, aby ženy mohly pracovat v odvětvích s přidanou hodnotou, více se věnovaly podnikání, aby se mohly vrátit po mateřské a rodičovské dovolené do pracovního procesu apod. Hovoří o rovnosti v odměňování, hlavně dodržení zásady „stejné odměny za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty“. Komplexní lidovecký protinávrh byl na plénu nicméně přehlasován a poslanci ELS tak pro výslednou zprávu ruku nezvedli.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign