Na návštěvě v Kyjevu: Ukrajina je těžce zkoušená

Sobota 15. 11. 2014,

Lidé, se kterými jsem se potkala na své návštěvě od čtvrtka do soboty, se aktivně zapojují do obnovy země, jsou vyčerpaní, ale věří, že se postupně Ukrajina změní. V televizi na několika kanálech probíhají celý večer debaty o tom, co všechno se musí udělat, aby vznikla vláda, aby se zabránilo další okupaci ze strany Ruska a přitom nerozpoutat ještě větší válku, jak začít s obnovou země... Zkrátka Ukrajina žije dost politikou a povolebním vyjednáváním. To jsou moje dojmy po jednom dni mezi lidmi.
V poledne i večer jsem si vychutnala pravý ukrajinský boršč, v doprovodu Zdeny Vágnerové z AMO, která velmi obětavě zajišťuje program i celou logistiku pobytu všech účastníků zapojených do projektu reforem na Ukrajině.

Můj hlavní cíl cesty byla účast na konferenci v Kyjevě, kterou pořádalo ukrajinské Ministerstvo školství a Národní pedagogická univerzita. Učitelé i studenti na Ukrajině mají zájem o vývoj našeho školství a změny, kterými procházíme. O spolupráci má zájem ministerstvo školství i poslankyně Lilia Hrynevych, ketrá byla v minulém období předsedkyní parlamentního výboru pro vzdělávání. V nejbližším období chce předložit nový školský zákon a chce využít našich zkušeností, včetně překladu naší legislativy. S paní poslankyní jsme se dohodly na spolupráci, která má konkrétní rysy. Doporučila jsem expertní posouzení reformy vzdělávání experty OECD a pokusím se zajist financování jeho práce z programů EU.
Ukrajina potřebuje především uklidnit situaci na východě a pokoj od ruských vojáků. To zajistit neumím a tak jsem se snažila je alespoň povzbudit a podpořit v jejich reformě ve vzdělávání. Nebyla jsem sama. V rámci projektu AMO se nás v Kyjevě vystřídalo 10 přednášejících. Bylo vidět, že Ukrajinci si naší podpory velmi váží. Přeji jim, aby si fotky z Majdanu připomínali za 25 let tak, jak si dnes v klidu a míru prohlížíme záběry z Národní třídy ze 17. listopadu 1989.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign