Očekávám evropské řešení tam, kde je výhodné

Čtvrtek 8. 9. 2022,

Nárůst cen energií se týká nás všech – od domácností po podniky, napříč státy EU. Naši občané, kteří tuto krizi nezavinili, právem očekávají maximální solidaritu, pomoc, a především konkrétní řešení, a to od české vlády i od EU. 

Nacházíme se ve výjimečné situaci, proto se nesmíme bát použít výjimečná opatření.

Ursula von der Leyen včera představila pětibodový plán včetně dlouhodobých cílů Evropské komise a opravdu předpokládám, že Česká republika bude jako předsedající země aktivní v přijetí společného řešení tam, kde je to výhodné.

Očekávám dohodu na konkrétních opatřeních jako je zastropování cen plynu a zdanění nepřiměřených zisků z výroby elektrické energie.

Je zde ještě jedno důležité opatření, které Komise zatím nenavrhuje, a to je pozastavení ETS (Evropský systém obchodování s emisemi), což by mělo okamžitý dopad na ceny energií. V tak mimořádné době musíme přistoupit k časově omezeným, ale funkčním opatřením.

Všechna tato rychlá rozhodnutí doplnila Evropská komise o další strategické cíle, jako je snížení poptávky po plynu a vytváření zásob, diverzifikaci zdrojů a odpojení od Ruska a v neposlední řadě investice do obnovitelných zdrojů energií.

Velkou úlohu bude mít ale i česká vláda a její soubor opatření, které pomohou domácnostem i podnikům vyrovnat se se sociálními a ekonomickými dopady této krize.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign