Ursula von der Leyen zapomněla na podstatné věci, které musí Unie řešit

Středa 14. 9. 2022,

Dnes jsem od Projevu o stavu Unie čekala víc. Reakce Manfreda Webera byla důležitější, než slova samotné Ursuly von der Leyen. S předsedou EPP sdílím zkušenost s naléhavostí situace: pro něho bavorský, pro mě moravský pekař, pro oba ukrajinská studentka v EU.

Od předsedkyně Komise jsem očekávala, že bude mnohem konkrétnější v řešení energetické krize a podá ruku i malým a středním podnikům. A to nejen tím, že Komise navrhne nový legislativní balíček, ale naopak tím, že přestane neustále plodit novou legislativu, která s sebou nese další byrokratické překážky.

Místo jasného návrhu na změnu smluv chce předsedkyně svolávat Konvent. Proti samotnému konventu nic nemám, ale v aktuální situaci potřebujeme dohodu na změnách smluv tam, kde je to nezbytné – obrana, bezpečnost, zahraniční politika.

V neposlední řadě – Ursula von der Leyen zřejmě vůbec nezaznamenala problémy, které je potřeba řešit v oblasti zemědělství – a to urgentně. Něco jako nový přístup Evropské unie ke genetickým technologiím k ní očividně ještě nedoputoval. Stále však věřím, že to neznamená, že Komise svůj slib nedodrží, a práce na legislativě zahájí co nejdříve. Z pohledu zemědělství by se rok 2023 opravdu měl nést ve znamení nového přístupu k NGTs (New Genomic Techniques).

Korunu tomu nasadila, když opět vyhlásila – zcela nečekaně a bez předešlých konzultací – rok 2023 Evropským rokem dovednosti (European Year of Skills). Bezpochyby je to krásný, zvonivý název, který logicky navazuje na Evropský rok mládeže. Pojďme však být realističtí – v tuto chvíli nemá nikdo šanci navrhnout program tak, aby příští rok přinesl reálné výsledky. I z reakcí mých kolegů ve výboru jsem cítila velké rozpaky. Samozřejmě uděláme maximum pro to, abychom tuto šanci nepromarnili, ale paní předsedkyně by nás takto překvapovat neměla.

Předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen si vážím a oceňuji její citlivost k sociálním otázkám, vstřícnost ke zkušenostem střední a východní Evropy a jednoznačnou podporu Ukrajiny. Na to, jaký prostor ale měla a jak velká očekávání se s tímto projevem spojovala, mi v něm mnohé chybělo.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign