Podpořme Tchaj-wan, podpoříme demokracii

Pondělí 6. 5. 2019, Michaela Šojdrová

V poslední době se v naší zemi objevilo zajímavé momentum týkající se Tchaj-wanu a jeho podpory. Jsem za to vděčná, protože je to rozumná protireakce na přehnaně pročínskou a podlézavou politiku prezidenta Zemana a některých představitelů vlády.

Začalo to demisí ministryně Novákové, mj. i na nátlak veřejnosti, a pokračovalo debatou o Zemanových projevech v Číně při poslední návštěvě a čínské sankci vůči pražské kultuře kvůli změně postoje magistrátu vůči pojetí „jedné Číny“. Obrovskou radost mi udělalo pozvání tchajwanské strany pro Pražskou komorní filharmonii jako náhradu za zrušené turné v Číně (na Tchaj-wanu budou mít vděčné publikum, tím jsem si jista).

Tento vývoj nasvědčuje, že velká část české (nejen) odborné veřejnosti nerezignovala na hodnoty demokracie a lidských práv ve světě, tolik drahé Václavu Havlovi. Tchaj-wan si opravdu zaslouží naši podporu. Nejen proto, že je řádově větším a z pohledu pracovních míst významnějším investorem v ČR než Čína. Je to také technologická velmoc se špičkovými pracovišti a univerzitami, ale především demokratická země dodržující lidská práva a svobody. Sama jsem si to ověřila, když jsem se před třemi lety zúčastnila na Tchaj-wanu inaugurace nové prezidentky.

V poslední době Tchaj-wan čelí narůstající a mnohovrstevnaté šikaně ze strany Číny. Čína např. nutí letecké společnosti, které létají na Tchaj-wan, aby jako destinaci uváděly Čínu.

Ač je Tchaj-wan fakticky nezávislou zemí, byť ne uznanou, Čína blokuje jeho angažmá ve Světové zdravotnické organizaci. Její zasedání začne 20. května. Pojďme tuto skutečnost využít k hlasitému protestu!

V Bruselu se 9. května 2019 koná „pochod za Tchaj-wan“. Jako členka delegace Evropského parlamentu pro vztahy Tchaj-wanem tuto iniciativu podporuji a přála bych si, aby se zopakovala i jinde, např. v ČR.

Článek byl publikován také na blogu Respektu

 

Přijďte si o tom se mnou popovídat 8. května od 13:00 před kostel sv. Václava v Praze na Smíchově. Budu vám tam k dispozici a bude se mnou i můj asistent a kandidát do EP, Lukáš Pachta, který má právě tchajwanskou agendu na starosti.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign