Východní partnerství - je čas, aby se Češi opět chopili kormidla

Středa 8. 5. 2019, Michaela Šojdrová

Před 10 lety, 7. května 2009 bylo z české iniciativy a na summitu v Praze založeno Východní partnerství sdružující EU a 6 zemí bývalého SSSR (Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko, Gruzie, Arméne a Ázerbájdžán).

Tento projekt sousedské politiky EU je jasnou realizací české priority, kterými jsou úzké vztahy s východními sousedy. Je to politika, která výrazně podporuje to nejvzácnější, co nám EU přinesla,  více než 70 let míru.  Podpory se nám dostalo od Švédska, Polska, pobaltských zemí. Naopak některé jižní a západní země EU mají vůči tomuto projektu rezervovaný přístup, který se projevuje jejich absolutní neaktivitou. Právě proti této neaktivitě musí stát naše aktivita, což se ne vždy dělo.

Jaká je bilance tohoto počinu, který je vnímám jako česká stopa v EU? Bohužel naším vlastním přičiněním ne příliš valná. Pro Českou republiku zůstalo spíše u deklaratorní priority, ale takzvaně „skutek utek“. Negativní roli v tomto pochopitelně sehrála i situace na Ukrajině a postoje českého prezidenta.

V roce 2022 bude Česká republika mít předsednictví Rady EU a bude organizovat opět summit Východního partnerství. Měli bychom to uchopit jako příležitost k prosazení silnější východní agendy v rámci EU. Region Východního partnerství je velmi významný z pohledu geopolitiky a stability, ale má pro nás hlavně narůstající ekonomický význam. To se týká zejména zemí, které mají s EU uzavřenou komplexní dohodu o přidružení, jako jsou Ukrajina, Moldavsko či Gruzie.

Velmi významné jsou i mezilidské kontakty s těmito zeměmi, jež jsou např. zapojeny i do programu Erasmus+ a výměn studentů. Sama jsem se angažovala v projektu, který měl za cíl pomoci Ukrajině reformovat školství.

Česká republika má ve vztahu k zemím Východního partnerství dobrou pozici z pohledu prestiže a know-how. Měli bychom to naplno využít a nenechat se někým předběhnout. Vyžadovalo by to ale, aby se vláda tyto věci uchopila pevně do ruky a aby na Hradě neseděl prezident, který kolaboruje s Moskvou a celé Východní partnerství podkopává.

 

 

 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign