Statečně

Pondělí 6. 5. 2019, Michaela Šojdrová

Ráda bych Vám vysvětlila, proč jsem se podruhé rozhodla kandidovat do Evropského parlamentu s heslem Statečně za nás v Evropě.

Uvědomila jsem si, že jsme získali zkušenosti i sebevědomí, ale chybí nám odvaha, která tak trochu vyšla z módy.

Mluvil o tom jasně Petr Pithart, jeden z mála polistopadových politiků, ve svém vystoupení v září 2018 v mé rodné Kroměříži, na konferenci Zrod moderního Středoevropana. 

 

Na mé pozvání tam Petr Pithart přednesl projev, během kterého se nám v sále tajil dech. Dovoluji si citovat:

„Střední Evropa vysychá jako Aralské jezero. Náš člun na něm brzy najede na mělčinu.

Ale nový Středoevropan se už narodil. Ještě o něm málo víme. Je to student z Hodonína, který dnes studuje němčinu v Krakově, svoji italskou milou má momentálně v Budapešti, na Středoevropské univerzitě, kde se věnuje historii evropských nacionalismů.

Nový Středoevropan v globalizovaném světě nebude už mít středoevropské plačtivé či nenávistné komplexy, nebude si pořád stěžovat na geopolitickou smůlu. Bude sebevědomější než ten dnešní. Bude Středoevropanem, ovšem jen tehdy, když tu bude i nadále Evropa nejen jako geografický pojem. Když tu bude její Unie. Pak tu teprve může být nějaký její střed. Na Středoevropanech to dnes hodně záleží.

Přichází totiž doba nové, globální pestrosti. Buď ji ve strachu zapudíme, a pak nebude ani Evropa, ani její střed, anebo se ji se sebevědomím, načerpaném ze svobody, kterou nyní máme, naučíme přijímat. Těžit z ní, těšit se z ní. To právě teď děláme, také na této konferenci v krásné Kroměříži.

Potřebujeme k tomu nejen rozvahu, ale dnes i odvahu. Hodně odvahy. Myslím, že ji tady dnes máme.“

Paralelně s touto konferencí se roztočil mediální kolotoč kolem mé iniciativy na podporu dětských obětí války známý více pod zkratkou „syrští sirotci“. Přestože se sociálně-právní ochraně dětí věnuji dvacet let a pátým rokem jsem členkou skupiny pro práva dětí v Evropském parlamentu, kde jedním z hlavních témat je řešení situace nedoprovázených dětí v Evropě, pro některé tu najednou bylo nové téma předvolební kampaně“.

Pominu skutečnost, že jsem s touto myšlenkou přišla na veřejnost o čtyři měsíce dříve a že moc popularity mi to nepřidalo. Právě naopak. Ale jsem motivována tím, kým jsem, především jsem člověk a křesťanka. Nechci připustit, aby se naše společnost nechala strhnout do proudu kolektivního sobectví.

Odvaha je říkat pravdu, i když je nepříjemná. Odvaha je jít proti proudu, pokud je to třeba.

Naší zemi nechybí stateční lidé, mám jich kolem sebe mnoho. Žen a mužů. Chybí stateční politici. Vůdci s idejemi, kteří vidí za horizont. Historie ukáže, zda jsem někým takovým byla i já. My lidovci jsme známí tím, že děláme věci s rozvahou, jsme klidná síla. Teď nastal čas, kdy rozvahu musí doplnit odvaha.

Budu bojovat statečně za nás v Evropě

Jsou některé věci, které za mě v Evropském parlamentu nikdo neudělá. Celých pět let jsem byla jedinou českou poslankyní ve výboru pro kulturu a vzdělávání. Zde jsem hájila zájmy našich studentů, učitelů, škol, památkářů a umělců při schvalování různých programů EU počínaje Erasmem, přes Kreativní Evropu až po Evropský sbor solidarity.

V dalším období budu usilovat o členství v zemědělském výboru, kde momentálně také není žádný Čech. Budu zde prosazovat zájmy českých zemědělců. To znamená netrestat velké zemědělské podniky a zároveň více podpořit malé a střední zemědělce, abychom měli dostatek našich kvalitních českých potravin.

Naše země nemá teď v Evropě nejlepší politickou pověst. Mohou za to politici. Naopak vynikající zvuk má stále český průmysl, výrobky, česká nápaditost a kreativita. Na tomto chci nadále stavět, když budu usilovat o rovné podmínky pro naše podnikatele na vnitřním trhu.

Na politické úrovni budu bojovat za to, aby se Česká republika dostala z politické izolace. Máme na to být v Evropě úspěšní, chce to jen trochu odvahy.

 


Hájím vaše zájmy!

Dokumenty:

Stáhněte si antistresovou omalovánku "STATEČNĚ"


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign