Poslanci podpořili integrovaný přístup k evropskému kulturnímu dědictví

Úterý 8. 9. 2015,

Evropský parlament dnes schválili zprávu o podpoře hmotného i nehmotného kulturního dědictví v EU. Za klub evropské Lidové strany ji měla na starosti místopředsedkyně výboru pro kulturu a vzdělávání Michaela Šojdrová, které se do textu podařilo prosadit celkem dvacet pět pozměňovacích návrhů a zlepšení. Mezi ně například zahrnutí aspektu mobility manažerů kulturních památek.

Michaela Šojdrová spolu s předkladatelem zprávy, rumunským europoslancem (a známým hercem) M. Diaconu.

Michaela Šojdrová spolu s předkladatelem zprávy, rumunským europoslancem (a známým hercem) M. Diaconu.

„Mojí představou bylo, aby třeba ředitel krajské galerie mohl sbírat zkušenosti v některé z významných evropských galerií a správce Mont-Saint-Michel by zase mohl například sekundovat kastelánovi některého z českých či moravských zámků,“ vysvětluje podstatu jednoho ze svých návrhů Šojdrová.

Zpráva ukazuje na skutečnost, že kultura má nesmírně velký význam nejen pro naši identitu či volný čas, ale také ekonomiku a vzdělávání. Kulturní dědictví je zdrojem růstu a mělo by takto být chápáno a podporováno. Kulturní památky přitahují turisty, a pokud jsou živé svým obsahem, mohou skvěle posloužit ke vzdělávání mladších generací.

Přijatý materiál mj. volá pro prolomení zastropování projektů, aby bylo možné do kulturních zařízení lépe investovat. Zdůrazněna je výměna osvědčených postupů či zmiňovaná podpora mobility pracovníků v oblasti kultury.

„Zpráva ukazuje, jak obrovský potenciál mají památky a živá kulturní místa pro ekonomiku a tvorbu pracovních míst, a to nejen z hlediska cestovního ruchu. Pro Českou republiku to platí dvojnásob a EU by nám v tom mohla výrazně pomoci,“ uzavírá europoslankyně.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign