Jak dlouho budeme ještě přihlížet zneužívání značky V4 pro maďarskou vládní propagandu?

Středa 5. 4. 2023,

Otázka, kterou si kladu již dlouhé měsíce. Stále mám živé vzpomínky na podzimní pracovní návštěvu Budapešti, kde mne šokovaly plakáty se sloganem „bruselské sankce nás ničí,“ doprovázené obrázky padajících bomb. Zástupci maďarské vlády nás ujistili, že jde o informační vládní kampaň, která vysvětluje, proč v Maďarsku rostou ceny. V tomto duchu pokračovalo i zjištění, že jediným dostupným tiskem v hotelovém lobby byl deník China Daily. Krátce poté, na setkání se zástupci nezávislých médií, jsem se také dozvěděla o existenci zpravodajské agentury V4 News Agency. Nejde ani zdaleka o jediný dezinformační nástroj, se kterým jsem se v poslední době setkala, ale protože se týká přímo ČR, která je součástí V4, rozhodla jsem se s tím něco dělat. Podívejme se proto na agenturu V4 News o něco blíže.

„Mezinárodní“ zpravodajská agentura V4 News Agency byla založena v roce 2019 a od té doby slouží maďarské vládě jako nástroj cílené propagandy. O jejím vzniku přitom nebylo na úrovni Visegrádské skupiny nikdy jednáno. Samotná platforma navíc nabízí své články jen v maďarštině a angličtině.

Platforma se svým obsahem nezabývá jednáním či postoji Visegrádské skupiny jako celku, ale pouze zneužívá název tohoto politického uskupení. Napojení na vládní aparát bylo již několikrát předmětem investigativních článků (Atlatszo nebo Guardian). Agentura má přímé vazby na provládní Středoevropskou tiskovou a mediální nadaci (KESMA), bývalého poradce Orbána, Árpáda Habonyho, nebo ministra obrany Kristófa Szalay-Bobrovniczkého.

Nejsem první, kdo na nepřijatelné zneužití značky V4 upozorňuje. Její existence byla hned krátce po vzniku projednávána na úrovni ministrů zahraničí a premiérů České republiky a Slovenska. Značka V4/Visegrádská skupina však není chráněna autorskými právy a jako takovou ji nelze právně bránit proti zneužití. A to je i případ V4 News Agency.
 

Jaké nástroje máme tedy k dispozici? Moc jich není, ale musíme je zkusit.

Minulý týden jsem zaslala dopis premiéru Viktoru Orbánovi, který podpořili moji kolegové z Evropské lidové strany z České republiky, Slovenska a Polska. V dopise premiéra vyzýváme, aby se zasadil o zrušení platformy nebo změnu jejího jména, které nebude znevažovat značku Visegrádské skupiny.

Další cestou je upozornění na existenci dezinformací a vybídnutí ke kritickému hodnocení informačních zdrojů. Právě na této Agentuře lze názorně použít kompas proti dezinformacím, o kterém jsem informovala v jednom z předchozích článků. To znamená prověřit obsah, dané médium, autora a zdroje. Jakmile tyto kroky učiníme, je zcela očividné, že se jedná o provládní propagandistické médium s pochybnými vlastníky a nejasným způsobem financování. Agentura je typickým příkladem dezinformační platformy.

V boji proti dezinformacím a proti zneužívání dobrého jména Visegrádské skupiny budu pokračovat. Uvidíme, jak si pan premiér Orbán se slušnou žádostí o slušné jednání poradí.


Dokumenty:

Dopis premiérovi Orbánovi


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign