Proč jsem proti uvádění produktů obsahující geneticky modifikované plodiny na evropský trh

Pátek 17. 3. 2023,

Na plénu Evropského parlamentu prošla v úterý 14. března 2023 námitka proti uvádění produktů obsahující geneticky modifikované organismy (GMO) na evropský trh (Návrh usnesení o návrhu prováděcího rozhodnutí Komise o povolení uvedení produktů, které obsahují geneticky modifikovanou řepku, sestávají z ní nebo jsou z ní vyrobeny, na trh podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1829/2003). Proč jsem námitku podpořila, přestože nejsem proti geneticky modifikovaným plodinám?

Všichni víme, že výrobky s obsahem geneticky modifikovaných plodin jsou na našem trhu prodávány a používány. První problém vidím v tom, že přesně nevíme, kde všude k jejich využití dochází – ať už v potravinách a krmivech, nebo v bavlněných výrobcích. Druhý problém spočívá v diskriminaci našich evropských zemědělců. Zatímco do EU jsou GMO plodiny stále dováženy (např. řepka, sója, kukuřice), EU až na výjimky jejich pěstování evropským zemědělcům zakázala. Zároveň je zde již několik let výzva k tomu, aby Evropská komise změnila legislativu a umožnila nové šlechtitelské postupy, zejména pak nové genomické techniky (NGTs). Tato výzva začala u vědců a podporují ji jak zemědělci, tak i já osobně jako poslankyně Evropského parlamentu.

Pro námitku jsem tedy hlasovala proto, že ve srovnání s GMOs jsou NGTs vědecky pokročilejší, bezpečnější a přesnější. Naším cílem by mělo být, abychom používali nejmodernější vědecké poznatky. Bohužel ale využívání NGTs v Evropě není zatím dovoleno a netrpělivě čekáme na legislativní návrh Evropské komise, který přislíbila předložit do konce poloviny roku 2023.

Dovolím si jednouchý příklad z jiného oboru. Je to jako bychom nechali dovážet a prodávat trabanty místo aut vybavených novými technologiemi, které umíme vyvinout a vyrobit kvalitně sami. Mám na mysli i vědce a šlechtitele v České republice, kde se narodil zakladatel genetiky. Tak proč jezdit trabantem, když můžeme jezdit Octavií? Umožněme tedy využívání NGTs, které představují velkou příležitost pro evropské zemědělce, jak v kvalitě, tak i v množství výnosů žádaných plodin, a tedy i posílení konkurenceschopnosti evropského zemědělství.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign