Projev na sjezdu KDU-ČSL 2022

Pondělí 25. 4. 2022, Michaela Šojdrová

Dámy a pánové, sestry a bratři,

Vážím si toho, že jsem vaší poslankyní v Evropském parlamentu. Tuto službu dělám, i se svým týmem, jak nejlépe umím a ráda. A tak mi dovolte, abych se s vámi krátce podělila o své zkušenosti, obavy i výzvy do budoucna.  Dnes, kdy čelíme šílené ruské agresi, vidím v Evropské unii ještě větší smysl než dříve.  A také doufám, že nejsem sama. Po 77 letech míru je v Evropě opět válka.  I v těchto chvílích, kdy zde pohodlně sedíme, na Ukrajině lidé umírají. Je čas si připomenout prorocká slova papeže Františka ze začátku pandemii roku 2020 ... všichni jsme na jedné lodi.

Stejně jako v kritické situaci pandemie Covidu 19 se i dnes ukazuje síla soudržnosti a solidarity.  Asi nemusím připomínat, co všechno nám Covid vzal i dal. Před 2 roky jsme se všichni zastavili, abychom ochránili lidské zdraví a životy, dokonce ani Evropský parlament se 1, 5 roku nestěhoval do Štrasburku, to bylo do té doby něco nepředstavitelného.  

Vzpomínám na častou otázku: co pro nás ta EU udělala v boji proti Covidu?

Tak připomenu, že do 9 měsíců jsme měli k dispozici účinnou vakcínu za přijatelné ceny a od letošního roku čerpáme z Fondu obnovy    172 miliard korun na investice.   A ty se nám budou velmi hodit i na pomoc pro ukrajinské uprchlíky.

Také chci zdůraznit pozitivní změnu: Česká republika je teď konečně na evropské úrovni vnímaná jako důvěryhodný partner. Konečně nemusíme v Evropském parlamentu řešit konfliktu zájmů premiéra Babiše, ten tam nikomu nechybí.

A jaká je nebo spíš, jaká by měla být naše reakce na válku?  

Přiznám se, že jsem byla v šoku z některých prvních bezzubých reakcí západu, o to víc jsem hrdá na naši vládu a věřím, že české předsednictví bude aktivnější než to francouzské a k Putinově agresi se postaví čelem.

Nechci dál financovat zbrojení ruské armády ve výši 800 milionů EUR denně!  Tolik platí EU za naftu, uhlí a plyn.

Je dobře, že naše vláda nečeká a přichází s konkrétními návrhy, které jsou brány vážně.

Je to znát například na jednáních zemědělského výboru, kde jsme prosadili prioritu potravinové soběstačnosti.    Ukrajina je obilnicí světa, když nedodá letos pšenici a ječmen, pak miliony lidí v Africe budou mít hlad.  Ukrajinští zemědělci se snaží zasít, ale stále čelí útokům. Proto EU podpoří naše zemědělce, aby využili každý hektar půdy.

Sestry a bratři,

Ukrajinská uprchlická  krize ukázala, že  jsme nesmírně solidární a schopný národ. Způsob  podpory a integrace ukrajinských dětí a studentův v českých  školách  je vzorem pro jiné země a ocenil  ho i ukrajinský ministr školství. Přivítal také můj návrh na pomoc EU při   vyhledávání odvlečených ukrajinských dětí do Ruska, kterých má být až 10 000.

Na závěr chci vyslovit díky za to, že právě v této době máme tuto vládu .

Z evropské perspektivy vidím pro nás- křesťanské demokraty  jasný úkol.

Nikdy nesmíme opustit ty, kteří volají o pomoc, ty nejzranitelnější a

 nesmíme kolaborovat s diktátorem, i kdyby nás to stálo nějaké oběti.   

 Tohle je velké  - historické rozhodnutí této vlády a KDU-ČSL v ní.

 Ukrajina podepsala vstup do EU vlastní  krví a my ji nesmíme zklamat.

Přeji vedení KDU-ČSL  po tomto sjezdu dobrý vítr do plachet a statečnou posádku, čekají nás nelehké časy.

 Pamatujme, že všichni jsme na jedné lodi.

Tak ať nám i Ukrajině Bůh žehná.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign