Zákaz dovozu ropy a plynu z Ruska: Cena krveprolití na Ukrajině je příliš vysoká

Čtvrtek 7. 4. 2022,

Evropský parlament dnes přijal rezoluci (513 pro, 22 proti a 19 se zdrželo), která vyzývá členské státy EU, aby okamžitě reagovaly na zvěrstva páchaná ruskou armádou na civilistech a přitvrdily v sankcích proti Rusku.  Rezoluce především vyzývá k okamžitému úplnému embargu na dovoz ropy, uhlí, jaderného paliva a  zemního plynu z Ruska.

Musíme si uvědomit, že od začátku agrese zaplatili  Rusku 35 miliard eur. Oproti tomu jsme Ukrajině přispěli na obranu pouhou 1 miliardou eur.

Cena lidských životů je příliš vysoká. Nemůžeme pokračovat ve financování válečných zločinů, páchaných na civilistech. Ruskou agresi vůči Ukrajině díky novým technologiím, poprvé v historii lidstva, sleduje celý svět v přímém přenosu. Nemůžeme zavírat oči před krveprolitím.

Jde o rozhodnutí, které bude mít dopad i na naši ekonomiku, ale věřím, že jsme schopni se s těmito dopady vyrovnat a energetické zdroje nahradit.  Hlasovala jsem pro, protože čím déle budeme Rusko podporovat prostřednictvím plateb za ropu a plyn, tím déle ruská agrese potrvá a bude stát další promarněné životy. Prodlužování konfliktu bude mít dlouhodobě větší ekonomické dopady než dočasné omezení energetických zdrojů.

V dalším, stejně důležitém usnesení vyzýváme k vytvoření bezpečných koridorů pro děti prchající před válkou na Ukrajině a k zajištění pomoci těm, kteří jsou vnitřně vysídleni nebo nemohou opustit obklíčené oblasti. Od začátku války bylo ruskou armádou zabito tisíce Ukrajinců včetně dětí.

 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign