Ruská agrese ovlivní také zemědělství EU

Pondělí 28. 2. 2022, Michaela Šojdrová

Ruská invaze na Ukrajinu bude mít vážné vedlejší účinky, které by mohly být citelné i pro evropské farmáře a potravinový systém. Tato krize však nesmí být zneužita k odkladu, či úplnému zrušení plánovaných reforem, jako je Green Deal nebo Fit for 55. 

Zástupce Evropské komise pro oblast zemědělství upozornil tento týden zemědělský výbor AGRI Evropského parlamentu na vážné důsledky ruské agrese na zemědělsko-potravinářský sektor EU.

Rusko a Ukrajina společně tvoří více než 30 procent světového obchodu s pšenicí a ječmenem, 17 procent světového obchodu s kukuřicí a více než 50 procent světového obchodu se slunečnicovým olejem a slunečnicovým semenem. Veškerý ukrajinský export z hlavní obchodní cesty vedoucí přes černomořské námořní přístavy se nyní kvůli válce zastavil.

Evropská komise situaci pozorně sleduje, bohužel se však v nejbližší době nedá očekávat jakékoli zlepšení. Pokud ukrajinští farmáři nebudou schopni zasít plodiny jako kukuřici pro letní sklizeň, mohla by se krize prodloužit do střednědobého horizontu.

Mnoho europoslanců zdůraznilo potřebu posílit vnitřní potravinovou bezpečnost EU vzhledem k tomu, že produkce potravin v EU je silně závislá na importu hnojiv, zemního plynu a krmiv pro zvířata.

Rusko je šestým největším obchodním partnerem EU, obchoduje se především s produkty s vysokou přidanou hodnotou, jako je víno, alkohol, sušenky, květiny apod.). Tento obchod bude kvůli omezení přístupu k úvěrům v důsledku zavedení ekonomických sankcí patrně značně narušen. EU se na tuto změnu bude muset připravit, nelze totiž obchodovat se zločineckým režimem.

Pandemie otestovala zemědělsko-potravinářský systém EU a naši občané se díky tomu nemusí obávat nedostatku potravin.  Podstatné je, aby současná krize nebyla zneužita k tlaku na zrušení plánovaných zemědělských reforem, které mají vést k ochraně krajiny, produkci zdravějších potravin a celkově ke zdravějšímu životu v EU.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign