Sacharovova cena 2020

Středa 16. 12. 2020, Michaela Šojdrová

Laureátem Sacharovovy ceny za svobodu myšlení za rok 2020 je demokratická opozice v Bělorusku, reprezentovaná Koordinační radou, iniciativou odvážných žen a osobností politické a občanské společnosti.

Svjatlana Cichanouská a Veranika Capkalová převzaly jménem běloruské demokratické opozice cenu za svobodu myšlení na plenárním zasedání 16. prosince 2020 v Bruselu.

V době pokračujících masakrů a zavírání protestujících v Bělorusku je cílem parlamentu vyslat jasnou zprávu, že Evropská unie stojí za opozicí a Alexandra Lukašenka neuznává běloruským prezidentem.

Evropský parlament uděluje cenu pojmenovanou po předním sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi každoročně od roku 1988 za podporu lidských práv a základních svobod. Podle české lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové, která jako jedna z prvních udělení ceny běloruské opozici navrhla, by nemělo zůstat pouze u tohoto symbolického gesta podpory. Europoslanci se podle ní v současnosti chystají na cestu do Běloruska.

„Sacharovova cena je symbolickým gestem Evropského parlamentu. Věřím, že nezůstane pouze u něj. V současné době připravujeme misi několika poslanců do Běloruska, abychom se mohli setkat s lidmi protestujícími v ulicích. Mým cílem bude především podpořit studenty, kteří v Bělorusku v tuto chvíli nemají budoucnost. V Evropském parlamentu navrhnu, aby více států následovalo příklad Česka, které poskytuje finanční podporu studentům z Běloruska, “ vysvětlila Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign