Ze zákulisí vyjednávání nového Evropského sboru solidarity

Pátek 11. 12. 2020, Michaela Šojdrová

Dnes je šťastný den pro mladé lidi v EU. Dosáhli jsme dohody ve výši 1 miliardy EUR pro mladé dobrovolníky a nevládní organizace, které s nimi pracují. Jako zpravodajka nového programu Evropského sboru solidarity jsem byla dnes ráno hodně nervózní, protože naši partneři, tedy zejména Rada, měla jasně dané mantinely od členských států.   Ale ukázalo se, že když je vůle, najde se i cesta. Nakonec se nám podařilo dát všechny klíčové body do jednoho balíku, který byl přijatelný pro všechny.   

Jádrem sporu byl věk účastníků programu Evropského sboru solidarity, který je určený pro mladé lidi do 30 let a jeho posláním je pomáhat mladým lidem zapojit se do veřejně prospěšných projektů v zahraničí či v jejich domovské zemi. 

Kolegové z výboru DEVE bojovali za rozšíření věkového limitu, protože pro dobrovolníky, kteří se účastní programu v oblasti humanitárních aktivit (např. humanitární a rozvojová pomoci mimo země EU) je 30 let příliš nízká hranice.  Po několika měsících hledání jsme našli kompromis, kterému říkáme 35+. Humanitární dobrovolníci mohou mít až 35 let a na experty, kteří je doprovází se věkový limit nevztahuje.

Na poslední chvíli jsme byli zaplaveni velmi ambiciózními návrhy z řad europoslanců, které ohrožovaly trialogovou dohodu. V řadě nečekaných návrhů, předložených na poslední chvíli vyčníval například požadavek vysílání dobrovolníků v rámci humanitární složky programu i do válečných zón, ve kterých by se momentálně nestřílelo. Myslím, že v rámci kompromisu je důležité zohlednit extrémní situace, ale mezi ty patří spíše např. pandemie COVID-19. 

Nový Evropský sbor solidarity 2021-2027 přinese:

  • dobrovolnictví založené na učení a nových dovednostech
  • dobrovolnictví v domovských zemích pro mladé lidi s omezenými příležitostmi
  • příležitosti pro lidi do 35 let

Možná na fotkách není tolik znát naše únava a napětí, které jsme prožívali několik týdnů. Je pravda, že z dnešního výsledku jsme měli radost.

Odsouhlasili jsme program, který je pro mladé lidi, a který budou moci využít i neziskové organizace, které dobrovolníky přijímají i vysílají.  Před koncem tohoto zvláštního roku je to povzbuzení pro nové příležitosti, které se jim otevřou. 

Klíčovými osobami v jednáních byli kromě poslanců naši poradci a já jsem se mohla opřít o Lukáše Pachtu, který jednání okomentoval takto:

„Naše mravenčí práce z posledních týdnů se zúročila v tom, že politici měli na stole jen opravdu ty konfliktní body. Můj německý protějšek, Uwe, byl velmi efektivní a tlačil to hodně dopředu. Bohužel jsem ho naživo nikdy neviděl, jen přes video a telefon. Vše vyjednával na dálku z Bonnu, kde stále sídlí některá oddělení německého spolkového ministerstva pro rodinu a mládež.  Samotný dnešní trialog byl napínavější než fotbalový zápas. Už to vypadalo na patovou situaci, ale tu se německá velvyslankyně přitočila k paní poslankyni a řekla, co by mohla za určitých podmínek akceptovat. Zpráva se rychle donesla k těm správným uším a zárodek dohody byl na světě. Výsledný kompromis je klasická remíza, a tak to má být. Nikdo nesmí vyhrát, ani prohrát.“ 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign