Svoboda médií v EU

Středa 25. 11. 2020, Michaela Šojdrová

Útoky na novináře, na veřejnoprávní média, šíření desinformací v době pandemie ohrožuje nejen demokracii, ale i veřejné zdraví. Svoboda sdělovacích prostředků je v posledních letech bohužel neustále v ohrožení. Po vypuknutí pandemie COVID-19 došlo k dalšímu zhoršení situace v oblasti svobody médií a zároveň se dostala do popředí důležitost nezávislých, svobodných médií a právo na přístup ke spolehlivým informacím.

Evropský parlament dnes odsoudil politické zásahy do fungování veřejnoprávních médií  a vyzval veřejné činitele, aby se zdrželi očerňování novinářů, které oslabuje důvěru ve sdělovací prostředky. V přijatém usnesení (553 hlasů pro, 54 proti a 89 se zdrželo hlasování) Parlament upozorňuje na „snahy vlád některých členských států o umlčení kritických a nezávislých sdělovacích prostředků a o oslabení jejich svobody a plurality“. 

Do budoucna Evropský parlament také  navrhuje nový unijní rámec, který by zaručoval, že poskytovatelé veřejných mediálních služeb vycházejí při své činnosti pouze z faktů a nikoliv mocenských zájmů.

Hlavním argumentem Usnesení o posílení svobody médí je, že pokud chceme mít v Evropské unii právní stát a demokracii, musíme bojovat proti všem formám a pokusům ovládat média z pozice moci, proti projevům nenávisti a dezinformacím. Pokud novináři nemohou svobodně vykonávat svou práci, naše demokracie, jak ji známe, přestanou být demokracií.

Přečtěte si Studii Evropského parlamentu o bezpečnosti novinářů a boji proti korupci.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign