Vakcína proti COVID-19

Středa 16. 12. 2020,

Rozhovor europoslankyně Michaely Šojdrové s mluvčím poslaneckého klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu pro otázky zdravotnictví Peterem Liesem o boji s pandemií COVID-19. 

Rostoucí počet nakažených urychlil testování vakcín, které by mohly ukončit pandemii. Zdá se, že všechno zlé je pro něco dobré. První dobrou zprávu o účinné vakcíně oznámila společnost BioNTech / Pfizer. Můžete nám o tom něco říct?

Výsledky třetí fáze klinického testování vakcíny proti COVID-19 vyrobené společností BioNTech ve spolupráci se společností Pfizer byly oznámeny v listopadu. Očkovací látka má podle firmy více než 90procentní účinnost. Německou společnost BioNTech založil manželský pár vědců a výsledky práce jejich týmu byly ohromující a dostali je do čela závodu o účinnou vakcínu. Projekt BioNTech je financován mimo jiné z evropského výzkumného programu Horizont 2020, podporovaného finančním nástrojem InnovFin a Evropským fondem pro strategické investice (EFSI). Firma BioNTech navíc obdržela peníze od německého Spolkového ministerstva pro vzdělávání a výzkum. Je to obrovský úspěch evropské politiky a výzkumu.  

 

Mezitím oznámily úspěšné výsledky klinických studií i další farmaceutické společnosti. Kdy bude vakcína k dispozici všem občanům EU?

Evropská komise již v srpnu schválila smlouvu se společností AstraZeneca na nákup až 400 milionů dávek vakcíny. Spolu s 300 miliony očkovacích dávek od společnosti BioNTech / Pfizer a 160 miliony dávek přípravku společnosti Moderna, máme nyní šanci získat pro občany Evropské unie v příštím roce 860 milionů očkovacích dávek. To nám umožní očkovat 430 milionů Evropanů, protože na osobu jsou zapotřebí dvě dávky vakcíny. Znamená to, že téměř každý občan EU se bude moci nechat naočkovat.  Samozřejmě musíme začít s rizikovými skupinami a zdravotnickým personálem. Předpokládám, že toto první kolo očkování bude dokončeno za několik měsíců. Nejhorší část pandemie budeme mít za sebou v březnu, nejpozději v dubnu. Očekává se, že v prvním nebo druhém čtvrtletí příštího roku vstoupí na trh vakcíny dalších tří firem Curevac, Johnsons & Johnson a Sanofi / GSK, se kterými EU také uzavřela smlouvy.

 

Farmaceutické firmy vyvinuly vakcíny bezprecedentně rychle. To mezi lidmi vzbuzuje obavy. Budou dostatečně bezpečné? 

Výsledky klinických testů musí být nezávisle prozkoumány. Všechny vakcíny schválené v EU jsou bezpečné. Platí to i pro vakcíny proti koronaviru. Předpokládám, že Evropská agentura pro léčivé přípravky je prověří ještě před Vánocemi a letos bude schválena jedna až tři vakcíny.

Jaké jsou další kroky? Co byste jako lékař a zároveň poslanec Evropského parlamentu vzkázal občanům? 

Jsem optimista. Pokud budeme postupovat podle plánu a nejprve naočkujeme rizikové skupiny a zdravotnický personál, bude možné mít pro tyto skupiny lidí vysokou úroveň ochrany již v březnu. Pandemie nebude mít tak devastující následky, protože se nakazí mnohem méně lidí a ti, kteří se nakazí, nebudou mít tak těžký průběh nemoci. Pokud nyní dobře zorganizujeme distribuci vakcíny, mohla by pandemie v Evropě skončit do léta.

Má stále smysl dodržovat preventivní opatření – nosit roušky, dodržovat bezpečnou vzdálenost, omezit shromažďování a další?

Právě proto, že nyní máme naději, je důležité dostat nákazu v Evropě pod kontrolu. Dokud nebudou naočkovány rizikové skupiny a zdravotnický personál, musíme se co nejrychleji dostat a udržet   pod 100 nakažených na 100 000 obyvatel v průběhu 2 týdnů. Taková strategie může zabránit statisícům úmrtí v EU. Dovolte mi popřát občanům v ČR vše nejlepší do roku 2021. Věřím, že společně krizi překonáme.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign