Sacharovova cena za rok 2020 bude udělená demokratické opozici v Bělorusku

Čtvrtek 22. 10. 2020, Tisková zpráva

Evropský parlament dnes potvrdil, že laureátem Sacharovovy ceny za svobodu myšlení je běloruská demokratická opozice.  

Demokratická opozice v Bělorusku je zastoupená Koordinační radou, která vznikla na základě iniciativy několika statečných žen, jako ­ jsou Svjatlana Cichanouská, laureátka Nobelovy ceny za literaturu Svjatlana Aleksijevičová, hudebnice a politická aktivistka Maryja Kalesnikavová, aktivistky Volha Kavalková a Veranika Capkalová, a rovněž dalších představitelů politického života a občanské společnosti, jako jsou Sjarhej Cichanouski, video bloger a politický vězeň, Ales Bjaljacki, zakladatel běloruské organizace na ochranu lidských práv Vjasna, Sjarhej Dyleuski, Scjapan Pucila, zakladatel kanálu na Telegramu NEXTA a Mikalaj Statkevič, politický vězeň a kandidát na prezidenta v roce 2010.


 

Poslanci tento týden také hlasovali  o doporučení členským státům v Radě, aby uvalily sankce přímo na Aleksandra Lukašenka a vytvořily dostatečný tlak na zorganizování nových skutečně svobodných voleb a propuštění politických vězňů. Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která sprosazovala nominaci  běloruské opozice k tomu uvedla: 
 
„Jsem ráda, že moji výzvu na pomoc běloruské opozici symbolickým oceněním v podobě Sacharovovy ceny podpořila řada europoslanců. Nejen tato podpora, ale především ekonomické sankce i na samotného Lukašenka a tlak na nové volby i ukončení represí proti protestujícím je teď to, co Unie nesmí vzdát jako svoji prioritu. Příští měsíce rozhodnou o budoucnosti Běloruska. Proto v Evropském parlamentu nenecháváme téma povolebního dění v Bělorusku usnout.“
 
"Alexander Lukašenka není legitimní prezident Běloruska je odpovědný za násilí proti opozici a demonstrantům .EU ho snad již brzy přidá na sankční seznam," dodala. 
 
Evropský parlament uděluje cenu pojmenovanou po předním sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi každoročně od roku 1988 za podporu lidských práv a základních svobod. 
 
Evropský parlament odsoudil násilné potlačení poklidných protestů ze strany běloruských orgánů v usnesení přijatém v září 2020.

Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign