Situace v Hongkongu

Pondělí 16. 9. 2019, Michaela Šojdrová

Projev v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Paní předsedající, děkuji za udělení slova a také za zařazení tohoto bodu, protože jak řekla paní komisařka, situace v Hongkongu není jednoduchá a boje stále pokračují.

Když jsem viděla reportáž z hongkongských demonstrací, ty tisíce lidí v ulicích pochodující za udržení svobody, připomínaly mi tyto obrázky události staré třicet let ve východní a střední Evropě. Až na to, že tenkrát se diktatura odstraňovala a nyní ze strany Číny vidíme, že je snaha některé prvky diktatury nastolovat.

Jako křesťanka jsem si musela všimnout také významné role křesťanské víry v motivaci demonstrantů-katolíků. Při střetu s policií ji demonstranti vyzývali, aby nepoužívala násilí a zpívali Aleluja našemu Pánu. Tito lidé si zaslouží naši podporu. Lidé, kteří se nebojí vystoupit a bojovat za svá lidská i politická práva. Demonstrují již několik měsíců a dostáhli stažení kontroverzního zákona. Odpor vůči navrhovanému zákonu by nebyl tak bouřlivý nebýt již zkušenosti z roku 2015, kdy čínská tajná policie unesla na pevninu pět redaktorů hongkongského knihkupectví, kteří se podíleli na vydávání knih o zákulisních intrikách v komunistickém vedení Čínské republiky. Zákon tedy byl stažen, ale rozhořčení trvá, a je dobře, že Evropská unie, Evropský parlament i touto diskusí vysílá jasný signál, že Čína musí počítat s tím, že lidská práva jsou podmínkou pro jakoukoliv další – i hospodářskou – spolupráci.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign