Snižování platových rozdílů mezi muži a ženami nepomůže ideologie, ale praktické kroky

Čtvrtek 8. 10. 2015,

Michaela Šojdrová vysvětluje, proč se při hlasování o "Usnesení o uplatňování směrnice o zavedení zásady rovných příležitostí a rovného zacházení pro muže a ženy v oblasti zaměstnání" zdržela:

zdroj: thinkprogress.org

zdroj: thinkprogress.org

Vítám skutečnost, že se Evropský parlament zabýval zprávou o rovném zacházení pro muže a ženy v oblasti zaměstnání a povolání. Řešit nerovnost v odměňování žen považuji za velmi důležité. Formálně tento princip existuje již dlouho, ale praxe je bohužel jiná.

Velmi si vážím práce paní zpravodajky Záborské, která odvedla na této zprávě vynikající práci – v našem výboru i na plénu.

Zpráva byla bohužel „obohacena" řadou pro mne i pro mou politickou skupinu problematických bodů. Mrzí mne, že tak důležité téma, jakým je snižování platových rozdílů mezi muži a ženami, se opět stalo předmětem snah o posun tématu někam jinam, do oblasti etiky a svědomí, což je nepřípustné, a Evropský parlament by se tím neměl zabývat.

Navzdory těmto změnám představuje zpráva důležitý posun vpřed, protože v těch bodech, kde nese rukopis zpravodajky, jasně pojmenovává problém nerovnosti mezi muži a ženami a navrhuje vhodná řešení. Nicméně z důvodů výše zmíněných problematických bodů jsem se rozhodla v závěrečném hlasování zdržet.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign