Informační bulletin "Doma v Evropě" 3/2015

Úterý 13. 10. 2015,

Třetí letošní vydání bulletinu "Doma v Evropě" vás ve stručnosti seznámí s činností europoslankyně Michaely Šojdrové od července do konce září 2015.

© European Union 2015

© European Union 2015

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

přestože letní horka pominula, v politice zůstává půda žhavá, kam se podíváte.

Prožíváme historické okamžiky vývoje Evropy a je to skutečná zkouška našich hodnot. Právo na bezpečný a důstojný život bychom jistě měli přát všem. V tom, myslím, panuje shoda. Rozdíl je v tom, zda si myslíme, že jsme schopni a povinni ho všem zajistit. Považuji za nezbytné v této situaci umět nacházet správnou míru solidarity a odpovědnosti, ale zároveň neohrozit naši bezpečnost. Pokud chceme Evropu s volným pohybem osob a zároveň bezpečnou, pak musíme mít dobře střeženou vnější hranici. Musíme vnímat obavy z neřízeného přívalu neznámých lidí z území, odkud se šíří terorismus, ale nemělo by nás to odradit od pomoci skutečně potřebným. Již několik měsíců proto bojujeme o to, aby do České republiky mohly přijít křesťanské rodiny z Iráku, které byly vyhnány ze svých domovů a žijí v uprchlických táborech, ale formální důvody brání jejich příjezdu k nám. Angela Merkelová měla pravdu, když řekla v Evropském parlamentu, že krizi zvládneme jedině společně. Společně pro mne také znamená, že si vzájemně budeme naslouchat a řešení budeme hledat v dohodě. Uprchlická krize totiž bohužel není zdaleka jediným problémem, který nás trápí.

Na východní hranici Ukrajiny probíhají boje separatistů podporované Ruskem a Krym zůstává okupován. To vše se děje v rozporu s mezinárodním právem a navzdory sankcím, na které doplácí náš průmysl i zemědělci. Jsou však nezbytné a lepší než vojenský zásah. Samotná Unie se vzpamatovává z krize eurozóny, ekonomického krachu Řecka a vysoké nezaměstnanosti některých regionů. V takovýchto chvílích se ukazuje, že klíčovým nástrojem i proti krizím je kvalitní vzdělání, které umožní zlepšit zaměstnanost, soudržnost společnosti a omezí možnost manipulace s lidmi, již rádi využívají extremisté a populisté.

Horkou půdu pod našima nohama by mohl zchladit podzim. Ochladnout by neměla naše ochota jednat a pomáhat zvládnout naše společné výzvy.

 

Michaela Šojdrová

 

Mé aktivity můžete průběžně sledovat kromě webu www.sojdrova.cz též na sociálních sítích: facebook.com/michaela.sojdrova a twitter.com/msojdrova


Dokumenty:

Doma v Evropě 3/2015


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign