Šojdrová: EU je povinna pomoci menšinám v Číně

Čtvrtek 18. 4. 2019,

Tisková zpráva

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) iniciovala dnes přijaté usnesení Evropského parlamentu upozorňující na žalostnou situaci náboženských a etnických menšin v Číně.

„Přestože Čína ve své ústavě deklaruje svobodu vyznání a práva minorit, opak je realitou. Křesťané jsou za své vyznání perzekuováni, kostely ničeny a řeholníci zatýkáni,“ říká Michaela Šojdrová.

Obětí čínského paragrafu „podkopávání státní moci“ jsou stovky či tisíce, přesné číslo nikdo neví.

„Pro Evropskou unii je obchod s Čínou důležitý. Minimálně stejně důležitá je ale i Evropská unie pro Čínu. Povinností EU je proto vytvořit na Čínu politický tlak a neslevit ze základních hodnot, na kterých stojí naše civilizace,“ dodává Michaela Šojdrová.

Usnesení Evropského parlamentu upozorňuje i na perzekuci etnických menšin, jako jsou Tibeťané a Ujgurové. Posledně jmenovaní jsou navíc obětí nedávno obnoveného systému koncentračních táborů a nově také elektronického sledování.

Michaela Šojdrová, členka skupiny pro Tibet v Evropském parlamentu, upozorňuje také na to, že čínský komunistický režim vytvořil z Tibetu území neomezené státní moci, kde je zatýkání, věznění a mučení Tibeťanů na každodenním pořádku: „EU nesmí ignorovat více než 150 Tibeťanů, kteří se od roku 2009 na protest proti této perzekuci upálili. Pokrokem by byla unijní obdoba amerického zákona o recipročním přístupu garantujícího stejný přístup zahraničních diplomatů, novinářů a občanů do Tibetu, jako mají Číňané zaručený do EU.“

„Šance, že čínský režim čerpající svoji sílu z posilování ‚čínské kulturní identity‘ změní svoji politiku vůči menšinám bez zahraničního nátlaku, je bohužel mizivá. Jedinou možností je neustat v úsilí na podporu lidských práv, které je důležitou vzpruhou pro pronásledované lidi v Číně. Obchod i turistiku s Čínou musíme založit na podmínce dodržování základních práv a svobod pro všechny,“ uzavírá Michaela Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign