Zákaz dvojí kvality potravin v EU: dílčí úspěch na dlouhé cestě

Úterý 16. 4. 2019,

Tisková zpráva 

Už zítra bude Evropský parlamentu hlasovat o definitivní podobě směrnice o dvojí kvalitě potravin (směrnice se ve skutečnosti jmenuje „Nová politika pro spotřebitele“, protože se věnuje ochraně spotřebitelů i v dalších oblastech.

„Cesta k výsledné podobě směrnice, kterou máme nyní na stole, byla trnitá a svědčí o tom, že i Česká republika, pokud všichni táhnou za jeden provaz, může v Bruselu leccos dobrého prosadit, “ říká ke směrnici Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která společně s tehdejším ministrem Marianem Jurečkou vytrvale apelovala na Evropskou komisi, aby vyhověla zemím střední a východní části EU a zakázala dvojí kvalitu potravin.

„Poprvé je dvojí kvalita výslovně uznána jako nekalá praktika. Úprava dvojí kvality není omezena jen na potraviny, ale týká se jakéhokoliv zboží,“ dodává Šojdrová, která se rozhodla finální kompromis podpořit v nadcházejícím hlasování. „Finální kompromis není ideální, ale je to krok správným směrem k zefektivnění boje proti dvojí kvalitě. V hlasování jej podpořím“, říká Michaela Šojdrová.

Hlavním bodem sporu je, že současná verze dvojí kvalitu v některých případech připouští. Je to například v případě nutnosti splnit národní právní předpis, nebo pokud rozdílné složení nemá dopad na rozhodnutí spotřebitele si zboží pořídit. Příkladem jsou národní omezení na množství cukru v různých potravinách nebo potřeba různé hustoty čokoládově-oříškových krémů podle toho, zda se mažou na měkké bagety (Francie, Itálie), nebo na tvrdší chléb (Česko, Německo). Důležité ale je, že spotřebitel nesmí být klamán a musí být řádně informován. Ze směrnice už ale nevyplývá, co se považuje za řádné informování a výrobce nemá povinnost na rozdílné složení například viditelně upozornit na obalu.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign