Šojdrová o zhoršující se situaci čínských katolíků

Čtvrtek 26. 9. 2019,

Tisková zpráva, Brusel - Michaela Šojdrová uspořádala na půdě Evropského parlamentu slyšení o týkající se postavení katolíků v Číně. Na konferenci vystoupila přední česká sinoložka prof. Olga Lomová, britský právník Mervyn Thomas, zakladatel organizace Christian Solidarity Worldwide, která monitoruje dodržování svobody vyznání ve více než 20 nejrizikovějších zemí světa, anebo Anna Hill, která zastupuje mezinárodní organizaci Open Doors. 

Cílem slyšení bylo upozornit na neustále se zhoršující situaci příslušníků církví, zejména katolíků, v současné Číně.

„Křesťané jsou jednou z nejvíce pronásledovaných náboženských skupin na světě. Ke katolické víře se v Číně hlásí více než 12 milionů lidí, podle zpráv mnoha mezinárodních organizací jsou vystaveni brutálnímu nátlaku ze strany vládnoucí komunistické strany Číny. Ověřené zprávy z mnoha provincií hovoří o bourání kostelů, nátlaku, zavírání do pracovních táborů a zákazu účasti na bohoslužbách. Evropský parlament v dubnu přijal rezoluci na podporu náboženských menšin v Číně, tato rezoluce by mohla být vodítkem i pro české zákonodárce. Je proto naší povinností se situací křesťanů dále zabývat. Dnešní slyšení v Evropském parlamentu je jedním z kroků, kterým hodláme na Čínu vyvíjet nátlak,“ říká Michaela Šojdrová.

V září 2018 byla uzavřena dohoda mezi Svatým stolcem a čínskou vládou o jmenování biskupů, nicméně situaci čínských katolíků nezlepšila.Tato dohoda platí přesně rok nicméně dochází k tomu, že katolíci, kteří byli až doteď v neoficiální církvi a cítili se být podřízeni jenom Vatikánu, jsou nyní nuceni vstupovat do čínské oficiální katolické asociace, která slouží jako orgán dohledu na katolickou církví. Pokud tak nečiní, jejich kostely jsou stále zavírány a čelí perzekuci.

Profesorka Olga Lomová připomněla, že se Čína chová v současné době velmi asertivně: "Jako historik bych chtěla zdůraznit - zapomeňte na starobylost čínské civilizace a dívejte se na Čínu ve 20. století. Berte v potaz, že je to politický systém, který úspěšně okopíroval leninský systém Sovětského svazu, včetně toho stalinského nátěru a přemýšlejte o tom, nakolik je takový systém inspirující nebo naopak je s ním vést velmi důrazný dialog. "

„Evropská unie musí dále tlačit na Čínu. Její představitelé musí vidět, že neuhneme, že jsme odhodláni otázku příslušníků katolické víry nastolovat i v bilaterálních jednáních. Jednoznačně platí, že EU jako celek má větší váhu. Číňané nás zkouší rozdělovat, uplácí jednotlivé státy penězi, rádoby investicemi, nebo vymýšlí různé multilaterální iniciativy v rámci jejich projektu „Jeden pás, jedna stezka“. Pokud má stát Evropská unie na pevných základech, pak se nesmíme těmto čínským tlakům podvolovat,“ dodává Michaela Šodjrová.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign