Erdoğan si dláždí cestu k moci odstraňováním opozice

Čtvrtek 19. 9. 2019, Tisková zpráva

Michaela Šojdrová za poslanecký klub ELS vyjednala dnes přijaté usnesení Evropského parlamentu odsuzující odstranění kurdských starostů na jihovýchodě Turecka z funkcí. Evropský parlament v něm vyzval tureckého prezidenta Recepa Erdoğana, aby umožnil navrácení v srpnu odvolaných opozičních starostů v Turecku do funkce.

„Je na čase dát prezidentu Erdoğanovi jasně najevo, že turecká opozice zvolená ve svobodných a demokratických volbách má naši podporu. Odstraňování demokraticky zvolených zastupitelů nelze maskovat slovy o boji proti terorismu,“ říká Michaela Šojdrová, která je už druhé období členkou delegace Evropského parlamentu pro vztahy s Tureckem. 

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), jež dlouhodobě monitoruje dění v Turecku, se ptá: „Kam až zajde autoritářský režim prezidenta Erdoğana v perzekuci všech opozičních hlasů v Turecku? Zatím uvěznil téměř 60 000 politiků, novinářů, obhájců lidských práv nebo prostě těch, kteří se vyjádřili kriticky k směřování Turecka po převratu před třemi lety. To jsou další kroky směrem k nucené vládě jedné strany.“

„Evropský parlament se dnes postavil za ty, kteří stejně jako my před třiceti lety chtějí žít v právním demokratickém státě bez strachu, že budou za své názory perzekuováni,“ dodává Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign