Svoboda médií v EU

Úterý 26. 10. 2021,

Svoboda sdělovacích prostředků se v posledních deseti letech v mnoha členských státech zhoršuje a nedávné události ukázaly, jak silně jsou média vystavena politickému vlivu.

Dne 26. října 2021 jsme  ve Výboru pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu CULT diskutovali  o stavu svobody médií v Evropské unii s Věrou Jourovou, komisařkou pro hodnoty a transparentnost.

Nezávislost a svoboda médií jsou předmětem stupňujících se útoků. Během pandemie jsme mohli zaregistrovat obrovský nárůst dezinformací a fake news obzvláště na sociálních sítích a internetových platformách. Při informování o koronavirové pandemii se opět o něco více ukázalo, jak důležité jsou relevantní názory a informace opírající se o ověřené fakta.

V tomto kontextu vzrostla nutnost ochrany nezávislých a nestranických médií, a posílení role veřejnoprávních médií. 

Jejich ochrana je jedním z klíčových faktorů pro zachování pluralismu a demokratických hodnot. Veřejnoprávní média čelí rostoucímu počtu útoků především ze strany populistických stran a lídrů. Útoky na finanční zdroje veřejnoprávních médií nebo snahy ovlivnit volbu jejich vedoucích orgánů jsou těmi nejjednoduššími a nejúčinnějšími nástroji k napadnutí jejich svobod a omezení jejich důvěryhodnosti v očích veřejnosti.  

Příklady v Evropě bohužel nekončí pouze u Maďarska a Polska. Omezování zdrojů financování veřejnoprávních médií a politická kontrola nad jejich fungování představuje riziko pro svobodnou a nezávislou práci novinářů. I v České republice jsme byli svědky zásahů do voleb a fungování veřejnoprávních mediálních rad, omezování přístupu dat o COVIDu a komunikace pouze s vybranými médii ze strany některých státních institucí.

Evropská komise v prosinci 2020 vydala Akční plán pro demokracii a Akční plán pro média a audiovizuální sektor. Tyto strategie mají média podpořit, a to i finančně, zejména v obnově po koronaviru. Komise i europoslanci upozorňují na potřebu chránit především veřejnoprávní média.

Dopomoci by tomu mohlo například posílení expertní skupiny ERGA (Evropská skupina regulačních orgánů pro oblast audiovize). Na příští rok chystá Komise Media Freedom Act. Komisařky Jourové jsem se zeptala do jaké míry bude tato inciativa reflektovat narůstající útoky na veřejnoprávní média, jejichž svoboda a nezávislost jsou často ohrožovány. Z její odpovědi vyplývá, že  v nové evropské legislativě na ochranu svobody médií – Media Freedom Act - bude prostor na ochranu veřejnoprávních médií v členských státech, nicméně jaký prostor tato ochrana bude zabírat zatím není jasné  a  bude ještě součástí diskuse.  

Tady je její odpověď:

„Co se týče veřejnoprávních médií. V zákoně o svobodě médií budeme plně respektovat to, co je v Amsterdamském protokolu, standardy, které jsou stanoveny pro veřejnoprávní média, protože jsou absolutně důležité. Existuje jasný požadavek, aby členské státy zajistily financování veřejnoprávního vysílání. Proto nyní kritizujeme Slovinský případ státní tiskové agentury.  V zákoně o svobodě médií se nebudeme se dotýkat věcí, které spadají do národních kompetencí a fungují dobře. Chceme jen vytvořit jakousi záchranou síť pro záležitosti/problematiku, kde vidíme nedostatek ochrany médií, zejména v soukromém sektoru. Zabýváme se ale také tím, zda by zde mohl být prostor i pro veřejnoprávní média.“


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign