Tisková zpráva k Národnímu týdnu manželství 2017

Pondělí 13. 2. 2017,

"I podle současného občanského zákoníku je manželství trvalý svazek muže a ženy a jeho hlavním účelem je založení rodiny, řádná výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc. Význam iniciativy „Národní týden manželství“ je v tom, že manželství zasazuje do kontextu rodiny. Manželství je důležitá instituce – pro nás manžele, ale především pro děti a širší společenství, kterému dává pocit jistoty a perspektivy. Manželství začíná láskou a zda a proč končí, je jen na nás. Protože vím, jak velkým tlakům musí rodina a manželství odolávat, vítám aktivity, které nabízejí pomoc."

Valentýnský týden 13.-19. února se opět ponese ve znamení podpory manželství. Již jedenáctý ročník Národního týdne manželství, v jehož rámci se bude konat více než 120 akcí v 50 městech České republiky, byl zahájen v pondělí 13. února tiskovou konferencí v Poslanecké sněmovně parlamentu ČR.

Na tiskové konferenci vystoupili kromě ministra Jurečky, který letošní ročník NTM zaštiťuje, také europoslankyně Michaela Šojdrová, emeritní plzeňský biskup ŘKC František Radkovský, Slavoj Brichcín – vedoucí lékař sexuologického oddělení Praha Bohnice, lektorka a rodinná poradkyně Marie Nováková, psycholožka, terapeutka a autorka Jiřina Prekopová a známý český kuchař Filip Sajler.

Leitmotivem tiskové konference byly různé pohledy na to, jaké mohou bát recepty na dlouholetá a hluboká manželství.

„Aby manželská láska vydržela, je třeba konflikt řešit včas, ještě před západem slunce. Rodina má svůj řád. Otec a matka jsou jednotní, vzájemně se doplňují. Mimořádná je role ženy, přijímá a potvrzuje manžela i děti láskou, neverbální něhou, objetím, dotekem.“  Takto sdílela své zkušenosti Jiřina Prekop, psycholožka, šiřitelka Školy lásky v rodině a autorka mnoha knih o vztazích a o výchově.

Skutečná láska je paradox

„Jsme lidmi vztahů. Toužíme po lásce bez podmínek. V zamilovanosti toužíme po vztahu lásky navždy. Dimenze nekonečné lásky je součástí lidského bytí. Být spolu navždy, zahodit klíč od zadních vrátek vztahu, je ale náročná cesta. Přijmout své chyby a chyby druhého, milovat jej s nimi i pro ně, se zdá paradoxní, ale skutečná láska je paradox, je rozporuplná, ne vždy racionální, ne jednoduchá. Rodina založená na manželství je stabilnější, než volný svazek a přináší větší uspokojení a radost rodičům i dětem. Proto stojí za to hledat náš jedinečný recept na dobré manželství. Tím naším je úcta, tolerance, odpuštění, gesta a slova lásky a důvěra v toho druhého.“, uvedla Marie Nováková, lektorka a rodinná poradkyně, který se podpoře rodiny věnuje více než 20 let a 30 let žije v manželství.

„Láska je paradox. Čím více jí rozdáme, tím více jí máme. Skutečné štěstí a pocit smyslu se dostavuje až jako důsledek naší vzájemnosti s druhými, včetně skutků lásky, které bližním darujeme. A naopak nás dlouhodobě šťastnými nedělá honba za ryze vlastními cíli nebo požitky a zážitky, které se snažíme urvat sami pro sebe. To je skryté pravidlo života: člověk byl stvořen jako sociální, vztahová bytost. Při sobeckém způsobu bytí dříve či později začne chřadnout, ať se má navenek jakkoliv luxusně. Tomuto pravidlu kultura individualismu a sebestřednosti nerozumí nebo ho ignoruje. Proto je tolik lidí i tolik párů nešťastných. Aby láska mezi mužem a ženou mohla dojít zralosti, potřebuje čas a péči. Potřebuje dostat šanci. Ona není něčím daným a hotovým. Neradi to slyšíme, ale kvalitní, uspokojivý vztah je vždy až výsledkem dlouhodobé, soustředěné práce a nasazení. A také přijaté povinnosti a odpovědnosti. S jejich pomocí se nám vztah nerozloží při každé špatné náladě nebo citovém zakolísání.“, prohlásila v rozhovoru věnovaném letošnímu NTM autorka webových stránek www.umenimilovat.cz Karolina Rauschertová.

Europoslankyně Michaela Šojdrová, která je také dlouholetou podporovatelkou etické výchovy i prorodinných neziskových organizací, na tiskové konferenci navrhla praktické způsoby podpory rodiny:

Účinnou pomocí jsou Manželská setkání, která organizuje YMCA, nebo etická výchova, která již od základní školy vybavuje mladé lidi informací i zkušeností k tomu, aby svobodné rozhodování spojovali s odpovědností za vlastní život i za životy druhých."

KONEC

Více informací o kampani a akcích je možné nalézt na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz a www.facebook.com/tydenmanzelstvi

Pro další informace kontaktujte:

Petr Adame, koordinátor NTM
Email:adame@tydenmanzelstvi.cz

Mgr. Jiří Unger, tiskový mluvčí NTM
Telefon:777 842 000
Email:unger@tydenmanzelstvi.cz

Ing. Mgr. Marie Nováková, 2. tisková mluvčí NTM
Email: novakova@tydenmanzelstvi.cz

Národní týden manželství vznikl v roce 1996 ve Velké Británii, v roce 2007 se poprvé konal v ČR a v současné době se připravuje ve více než dvaceti dalších zemích světa. Cílem akce je posílit vztahy v manželství a zvýraznit potřebu zabývat se otázkou vztahových dovedností jako předpokladů dobrého manželství a též motivovat laickou a odbornou veřejnost, média i veřejně známé osobnosti, aby alespoň jednou za rok podpořili důležitost manželství. Kromě ČR se k iniciativě připojily další země, např. Austrálie, Belgie, Irská republika, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Rumunsko, Slovensko, Severní Irsko, Švýcarsko, Polsko a USA.  Partnery NTM v ČR jsou Síť mateřských center, Společnost pro podporu rodiny, Etické fórum ČR, Asociace manželských poradců, nakladatelství Návrat domů, ACET, Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat, Asociace center pro rodinu a další organizace. Svou podporu iniciativě vyjádřila i Česká evangelikální aliance a Ekumenická rada církví.

Více informací o akcích můžete najít na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz

Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament